Annonse
Bjørn Samset ble nylig kåret til vinner av forskningsrådets formidlingspris. Nå gir han ut en populærvitenskapelig bok om lyset. (Foto: Elise Kjørstad)

– Lyset slutter aldri å overraske

- Jeg vil at leseren aldri skal se på lys på samme måte igjen, sier Bjørn H, Samset om den nye boken han har skrevet om lys.

Publisert

Årets nobelpris i fysikk gikk til tre som har jobbet med laserteknologi. Det er en grunn til at så mange nobelpriser har gått til personer som har forsket på lys. Det har lært oss mye om det vi vet om naturen og universet, det har også stor nytte for oss i hverdagen. Fremdeles er lysets natur gjenstand for diskusjon og utforskning.

Men hva svarer du hvis et barn spør deg om hva ild er for noe, hvorfor himmelen er blå eller hvorfor fargen rosa ikke finnes i regnbuen?

(Bilde: Spartacus forlag)

Alt har det med lys å gjøre. Det omgir oss alltid, uten at vi tenker så mye over det. I sin nye bok Lys tar Bjørn Hallvard Samset oss med i en fortelling om lysets mange sider. Fra fargene, varmen, universet, ildfluene, LED-lampen og mye mer.

En klar stjernehimmel

I 1984 flyttet syv år gamle Bjørn Samset med foreldrene fra Kalbakken i Oslo til indre Trøndelag. Den nye plassen virket mørk og kald først men tilværelsen ble rask mer interessant da han så opp en stille kveld.

- Noe av det første jeg la merke til var at det gikk an å se opp og oppdage hele universet. Stjernehimmelen, den er så klar i indre Trøndelag, sammenlignet med Kalbakken i Oslo. For en «nerd» som meg så var det en helt fantastisk opplevelse, fortalte Samset på boklanseringen.

- Jeg kunne gå ut om kvelden, stå å se på stjernene og plutselig så blafret himmelen opp i grønt og rødt og blått i det Garborg kalte himmelens frosne flammer, nordlyset.

Vil forklare på en måte som gjør det lettere å forstå

Når du slår opp i et leksikon får du vite at lys er elektromagnetisk stråling med bølgelengder som ligger mellom så og så mange nanometer. Du får også vite at lyset kan beskrives som kvanter eller fotoner. Men det gir deg kanskje ikke noen særlig større forståelse av hva lyset er.

Lys er en del av de fire naturkreftene, det er også de nære tingene som flammene i peisen og det som gjør at man kan se seg selv i speilet.

I boka forteller Samset om hvordan lys blir til på forskjellige måter, fra det store perspektivet og helt ned til atomenes risting. Samtidig er han nøye med å ikke bli for teknisk.

- Forskningen og forståelsen av lys er gjennomgangstema i historien, men målet har vært å presentere det på en måte som alle kan forholde seg til. Sannheten er jo at vi fortsatt ikke helt vet hva lyset er for noe – men også at vi bruker det i hele samfunnet, på veldig mange måter, sier Samset til forskning.no.

- Fargeverdenen er konstruert i hodet vårt

For hva er det egentlig som skjer når vi skrur på en lampe i stummende mørke, og det som var svart blir til farger og refleksjoner vi kan se? I boka kaller Samset fargene for naturens flotteste illusjon.

- På den ene side er det enkelt. Fargen «grønn» er det du oppfatter når du ser på noe som for deg fremstår som «grønt». Men hva gir deg det inntrykket?

Samset sier at den enkleste forklaringen er at øynene fanger opp lys med en bølgelengde som hjernen tolker som grønt. Men denne forklaringen bryter sammen så fort man ser på fargen rosa, som ikke har en egen bølgelengde.

(Foto: Shin Okamoto / Shutterstock / NTB scanpix)

- Til syvende og sist må vi bare innse at «fargeverdenen» er noe vi konstruerer i hodene våre, og som evolusjonen har hjulpet oss med å utvikle. Og det er kjempespennende, for er det noe vi ikke forstår er det hjernen og dens tolkning av sanseinntrykk.

Lyset som læremester

Enkelte poeter har ment at et fenomen som regnbuen blir mindre flott når den forklares. Samset er av motsatt oppfatning. Han ser på forståelsen av de komplekse naturlovene som en kilde til å virkelig se hvor fantastisk naturen er.

- Noe av det stiligste jeg vet om er det grønne glimtet. Hvis forholdene er helt riktige kan du være så heldig å se et gløtt av grønt lys inne i dyprøde solnedganger, like etter at solen har glidd ned under horisonten. Glimtet har vært kjent blant sjøfolk i lange tider, og det er brukt i filmer som Pirates of the Caribbean, som en mytisk og mystisk hendelse.

- Det grønne glimtet er et flott samspill mellom sollys og andre naturfenomen, og et du må være veldig heldig for å få se.

Samset sier at når vi først forstår hvordan lys blir til, kan det brukes til å komme over ny oppdagelser. Han husker fortsatt da han for første gang hørte at astrofysikere hadde fulgt lyset fra en spesiell type pulserende stjerner, og brukt det til å avsløre at universet utvider seg raskere og raskere.

- Det var å rive beina vekk under en sannhet vi trodde var urokkelig, og er bakgrunnen for det mysteriet vi i dag fortsatt bare kaller «mørk energi».

En bedre forståelse

Alle lysets mysterier er fortsatt ikke løst. På boklanseringen trakk biolog Dag O. Hessen frem at fotosyntensen enda er langt i fra fult ut forstått. Fysiker Arnt Inge Vistnes tror at vi er på vei mot en ny forståelse av lyset, og at teorien om fotoner kan forkastes etterhvert.

- Det vi hittil har skjønt om lyset er vevet inn i absolutt hele samfunnet, som både kunst, kultur og nytte. Å forstå litt mer om lyset er derfor en vei til en bedre forståelse av den verden vi lever i, og oss selv. Og så slutter lyset aldri å overraske. Visste du at gaffatape kan lyse? Det er jeg ikke sikker på om McGyver fant ut en gang, sier Samset.

Samset håper at de som leser boken hans aldri vil se på lys på samme måte igjen.

- Lyset, fargene og naturen endrer seg ikke for en som har lest boken min, men jeg tror at forståelsen av dem gjør. For regnbuen, ildfluene, nordlyset og alle de andre flotte lysfenomenene er virkelig enda mer vidunderlige når vi forstår dem.

Samset har drevet med formidling av vitenskap gjennom mange år og har etterhvert blitt en kjent stemme i offentligheten. For ikke lenge siden vant han Forskningsrådets formidlingspris for sin evne til å spre kunnskap om naturvitenskap og klima.

- All formidling gir meg noe. Det er derfor jeg driver med det. For min del er det lite jeg lærer mer av enn å måtte sette sammen kunnskap og vitenskap i mitt eget hode på en slik måte at jeg kan fortelle det videre med et forståelig språk. Og å skrive en hel bok er ekstra givende.

Powered by Labrador CMS