Saken er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) - Les mer
Erfarne guider gjennomførte turer i bjørnens nærområde (arrangert bilde). Bildet viser typisk terreng som bjørnen foretrekker.

Slik blir du kvitt frykten for bjørn

Er du redd for å møte bjørn i skogen? Du er nok ikke alene. Selv om faren for å møte bjørn er svært liten, er selve frykten høyst reell. Nå har forskere funnet en måte å gjør folk tryggere på.

14.5 2018 05:00

– Det har blitt vanligere å høre om frykt for bjørn, blant annet i media, som noe som påvirker livskvaliteten til folk som bor eller oppholder seg, i områder med bjørn, sier Ole-Gunnar Støen, seniorforsker ved NINA. 

– I noen tilfeller betyr dette at folk som egentlig er veldig glad i skog og mark, unngår det fordi de er redde for å møte bjørn.

Nå viser det seg at det å gå tur i områder med bjørn sammen med en erfaren guide, er til svært god hjelp for folk som i utgangspunktet er redde for bjørn.

Skygger unna mennesker

For selv om brunbjørnen er et av de store rovdyrene i Skandinavia, og den skandinaviske bjørnebestanden har økt kraftig de siste 30 årene, viser forskning at det meste av frykten er ubegrunnet.

Bjørnen unngår gjerne å møte mennesker om den kan, og det er registrert svært få tilfeller i Skandinavia der brunbjørn har angrepet folk.

Gjennom forskningsprosjektet det Skandinaviske Bjørneprosjektet har forskere fra NINA, Lunds Universitet, Mittuniversitetet og Sveriges Lantbruksuniversitet gått sammen for å utvikle tiltak som kombinerer økologisk og psykologisk kunnskap for å takle frykt for bjørn fra personens eget perspektiv.

Forskerne har i stor grad basert seg på psykologisk teori om menneskers opplevelse av frykt.

Vil bedre livskvalitet

– Det er viktig at vi forstår hvilke faktorer som spiller inn når vi tolker en situasjon som farlig. For oss handler ikke dette om å endre menneskers innstilling til bjørn. Derimot ønsker vi å bidra til å gjøre uroen mer håndterbar ved å tilby verktøy til de som ønsker det, slik at de kan bedre sin livskvalitet, forteller Maria Johansson, professor i psykologi ved Lunds Universitet.


Bjørnen lusker bak et tre…. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Opplevelse av frykt er satt sammen av flere ulike faktorer eller delvurderinger. Her er det flere ting som spiller inn, blant annet hvordan du opplever faren i et eventuelt møte med en bjørn, hvor forutsigbar den situasjonen er og hvor stor evne du har til å kontrollere din egen reaksjon. 

I studien har forskerne derfor prøvd å øke deltagernes forståelsen for bjørnens naturlige adferd og hvordan den reagerer i møte med folk. Videre har de instruert deltagerne i hvordan de bør oppføre seg nær bjørn.

Guidede turer virket positivt

Det som virket aller best var guidede gruppeturer i bjørnens egne leveområder. Turene ble organisert som gruppeturer, noe som ga deltagerne mulighet til å se at de ikke var alene om å føle frykt for bjørn.

Sammen med en guide fikk deltagerne gå tur i bjørnens naturlige habitat. De fikk enten besøke områder for tidligere møter med bjørn og se på fysiske spor etter bjørnen eller følge bevegelsene til en radiomerket bjørn som oppholdt seg i nærheten.

– Guiden, med mye erfaring fra arbeid med bjørn, viste seg å være svært viktig som en rollemodell for deltakergruppen. I samtaler underveis har han lagt vekt på å informere om bjørn med utgangspunkt i deltagernes individuelle behov, forklarer Johansson. 

– Dette gjorde deltagerne bedre rustet til å forstå både bjørnens adferd og hvordan de selv bør opptre ved et eventuelt møte.

Lærte om bjørneterreng

Såkalt eksponeringsterapi, som brukes for å behandle frykt for blant annet edderkopper og slanger, kan vanskelig overføres til større rovdyr. Det er derfor forskerne har foreslått å eksponere folk for dyrets naturlige leveområder, som et alternativ.

Det var viktig for deltakerne å få forståelse for at bjørnen selv velger seg et helt annet habitat, en annen type område å oppholde seg i enn de områdene hvor mennesker mer naturlig bruker når de går tur eller plukker sopp og bær.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på turene. Mange var overrasket over at bjørnen oppholder seg i en annen type terreng enn det de selv ville valg for en tur i skogen, sier Støen.

Vil samarbeide med rovviltsentere og forvaltning

Et viktig steg videre nå er å finne måter å gjøre denne nye kunnskapen fra forskningen praktisk anvendbar.

– Her tror vi det er behov for en workshop med forvaltningen og de som arbeider med bjørn i praksis for å finne ut hvordan vi kan dekke det behovet folk har for å mestre sin frykt for bjørn. I noen tilfeller er det kanskje behov for mer sammensatte løsninger og individuelt tilpassede opplegg som strekker seg over tid, avslutter Støen.

Referanse: 

Johansson, M: Tiltak for å mestre frykt for å møte bjørn. NINA Rapport 1491. Norsk institutt for naturforskning. 2018. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse