Forskerne advarer mot utviklingen og frykter at resultatet kan bli hundre prosent hunnskilpadder, noe som selvsagt betyr at skilpaddene går mot utryddelse. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Økt havtemperatur gir flere hunnhavskilpadder

Økte temperaturer i havet fører til en urovekkende økning av antallet hunnhavskilpadder. 

Økte temperaturer i havet fører til en urovekkende økning av antallet hunnhavskilpadder. 

Høyere sjøtemperaturer, som knyttes til klimaendringene, har ført til at over 99 prosent av havskilpaddeegg produserer hunndyr, heter det i en fersk studie offentliggjort i Current Biology Journal tirsdag.

Kjønnet til havskilpaddene avgjøres av temperaturen når eggene legges i groper i sanden. Antallet hunndyr øker ved høyere temperaturer, ifølge forskerne.

Fordelingen mellom kjønnene kan avgjøres av bare minimale forskjeller i temperaturen.

Opp til 99.8 prosent

I studien fant de australske og amerikanske forskerne at det ble født mellom 65 og 69 flere hunnskilpadder i kjøligere strender sør i Australia. I de varmere nordlige strendene i den store barriererev-regionen er mellom 87 og 99.8 prosent av rundt 200.000 grønne havskilpadder hunner.

Forskerne advarer mot utviklingen og frykter at resultatet kan bli hundre prosent hunnskilpadder, noe som selvsagt betyr at skilpaddene går mot utryddelse.

Når gjennomsnittstemperaturen globalt er antatt å stige med 2.6 grader innen år 2100, kan det bety at mange skilpaddearter er utrydningstruet. Det er ikke bare det at det klekkes flere hunndyr, men flere egg dør også.

Må få nye klimamål

Lederen for studien, Michael Jensen, sier at utviklingen har pågått de siste par tiårene.

– Denne undersøkelsen er svært viktig fordi den gir oss ny forståelse for hva disse artene utsettes for, sier han.

Sjefen for Verdens naturfond WWF i Australia, Dermot O’ Gorman, mener at de nye funnene må få konsekvenser.

– Australia må iverksette ambisiøse klimamål som kan bidra til å snu utviklingen, sier O’Gorman

Referanse:

Michael P. Jensen mfl. «Environmental Warming and Feminization of One of the Largest Sea Turtle Populations in the World». Current Biology, januar 2018. doi: 10.1016/j.cub.2017.11.057

Powered by Labrador CMS