Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer
Denne sesongen har Viking slitt, og ligger i dag nederst på tabellen. Løper de kanskje ikke nok?

Fotballspillere løper mer når de vinner

Viking-spillerne løp 600 meter lengre i kamper de vant sammenlignet med kamper laget tapte. Det viser en bacheloroppgave fra Universitetet i Stavanger.

10.10 2017 05:00

Én ting som skiller tapere fra vinnere i fotball er distansen de legger bak seg. I kamper der laget vinner, løper hver spiller i snitt 8850 meter. I kamper som ender med tap, er snittet 8200 meter.

Det viser en undersøkelse som bachelorstudent Anders Holen har gjort for Viking FK. Holens fotballhjerte og statistikkinteresse gjorde at han ikke var vanskelig å be da daværende assistenttrener og nåværende hovedtrener Ian Burchnall i fjor høst kontaktet han for et mulig samarbeid.

Løper mer

Holen fikk tilgang til rådata fra 28 seriekamper i 2016-sesongen. Informasjon om hvor langt og raskt hver spiller beveger seg i løpet av en kamp er samlet inn via en chip i spillernes drakter.

Så startet et systematisk arbeid for å undersøke om noe skiller seg ut.


Student Anders Holen. (Foto: UiS)

– Jeg så på konkrete data for å finne om det er noe laget gjør mer av når det vinner, sier Holen.

– Når vi vet at Viking stadion er 105 meter lang, betyr det at hver spiller løper nesten seks banelengder mer når de vinner sammenlignet med når de taper, sier Holen.

Løper også raskere

I tillegg til total distanse har bachelorstudenten sammenlignet hvor raskt spillerne løper. Da har han skilt mellom sprinter (over syv meter i sekundet), løp i høyhastighet (over fem og en halv meter i sekundet) og antall nedbremsinger.

Det viser seg at spillerne sprinter oftere i kamper som ender med seier.

– Det er også en tydelig forskjell i sprintdistanse. Hver spiller sprinter 170 meter ved seier og 120 meter i tap, sier han.

En brøkdel av helheten

Selv om det er sammenheng med antall meter tilbakelagt og resultat, understreker både Holen og forsker Bjørn Henrik Auestad, at det er begrensninger i bacheloroppgaven. Auestad er veileder for Holen, noe som betyr at han har lest, fulgt opp og gitt studenten råd i prosessen. 

–  Det er begrenset hvilke statistiske metoder det er anledning til å prøve ut, sier Auestad.

Resultatene sier heller ikke noe om konsekvenser og årsaker, altså om laget vinner fordi spillerne løper, eller om spillerne løper mer når de leder.

– Måten dataene nødvendigvis samles inn på gir også utfordringer når det gjelder å undersøke årsaks- og virkningsforhold, sier Auestad.

Så langt løper keeperen

Holen leverte i vår bacheloroppgaven om analyse av fotballdata og håper å undersøke dataene nærmere i en masteroppgave på matematikk og fysikk. Han har også presentert resultatene for spillerne.

– De virket veldig interessert. Da de vant neste kamp, tenkte jeg det kanskje hadde noe med meg å gjøre. Dessverre ble det med den kampen, sier han.

Denne sesongen har Viking slitt, og ligger i dag nederst på tabellen.

Gjennomsnittet er for hele laget, inkludert keeperen. Spillerne som løper lengst er oppe i 14 kilometer per kamp. Den som beveger seg minst, er sisteskansen. Men keeperen trekker ikke ned snittet så mye som man kanskje skulle tro.

– Keeperen beveger seg faktisk seks kilometer i løpet av en kamp, avslutter Holen.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord