Annonse
Hva gjør du om barnet ditt får glovarmt vann over seg? Her får du råd fra ekspertene ved Oslo universitetssykehus. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Dette gjør du om barnet ditt får brannskader

Det er mange kjerringråd som verserer om hva du skal gjøre dersom barnet ditt blir skåldet av varmt vann. – Vi har til og med sett barn som har blitt innsmurt med tannkrem, forteller overlege.

Publisert

For å få ned antallet alvorlige brannskader hos barn, tilbyr Oslo universitetssykehus kurs i forebygging av skader og ulykker i hjemmet. Kurset er spesielt rettet mot minoritetsspråklige familier.

– Svært få av minoritetsspråklige familier er vant til å tenke sikkerhet ved innredning eller organisering av kjøkkenet. Vi mistenker derfor at det ikke er så mye som skal til for å forebygge mange brannskader og andre ulykker i hjemmet, sier Hilde Berge.

Berge er faglig leder ved Lærings- og mestringssenteret – barn og unge (LMS-barn og unge). De holder kursene i samarbeid med Barnekirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

– Vi har fokusert mest på brann- og skåldeskader de siste årene, fordi det er flest av slike skader og ikke minst for at dette rammer barnet hardt og påfører hele familien sorg, smerte og lidelse, sier hun.

Berge forklarer at målgruppen først og fremst er de familiene som ennå ikke behersker det norske språket.

– Det er selvsagt ikke snakk om en homogen gruppe, men her er det mye å lære for mange, sier hun.

I møte med minoritetsspråklige kvinner

Brannsår etter å ha blitt skåldet av varmt vann. (Foto: OUS, Barnekirurgisk avdeling)

Berge forteller at i møte med minoritetsspråklige kvinner kommer det ofte frem helt uventede erfaringer.

– For svært mange er det mye som tyder på at det meste av de vi forteller, er nytt. Mødrene forteller om vonde opplevelser fra barndommen.

– Og det er alltid mange kjerringråd som råder, noe som gjelder både første- og andregenerasjons innvandrermødre.  

Kunnskapen om hvordan man behandler skåldingsskader er ofte feil eller mangelfull.

Dette underbygger hvor viktig det er å holde forebyggende kurs for minoritetsspråklige familier i Norge, gjerne tilrettelagt med tolk til stede.

– Det var omtrent ingen som foreslo vann som middel ved brann- og skåldingsskader, mens tannkrem og ketchup var en gjenganger, forteller Berge.

Fått te eller kaffe over seg

Overlege Ine T. Mørk, ved avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved OUS forteller at de får inn cirka 70 barn i året. Hun forteller også at minoritesbarn er overrepresentert.

– Barna har hovedsakelig skåldingsskader. 80 prosent av skadene skyldes at barnet har fått te eller kaffe over seg, og det er stort sett skjedd i hjemmet, forteller Mørk.

Overlegen forklarer at en kopp med te eller kaffe kan føre til store skader.

– De barna som kommer inn med brannskader, må minst en gang i narkose for at vi skal kunne behandle dem.

Mørk forklarer at det største problemet med disse barna er at de ofte ikke blir nedkjølt når skaden er skjedd.

Foreldrene har rett og slett ikke nok informasjon eller erfaring med hva de bør gjøre når skaden er der.

– Dessverre har barnet heller blitt påsmurt krem enn at skadeområdet er nedkjølt, og vi har til og med sett barn som har blitt innsmurt med tannkrem.

Hva gjør du når barnet blir skåldet?

Både Mørk og Berge mener at det er viktig å formidle følgende:

20 minutters nedkjøling i 20 graders vann. Ikke iskaldt vann, men kaldt lunkent vann.

Ved store skader er det større fare for nedkjøling, spesielt hos barn, slik at det er viktig å kun kjøle ned det området som er skadet, ikke hele barnet.

Dersom barnet er under tre år, burde du oppsøke legevakten. Om du er usikker på hvor alvorlig skaden er, burde du oppsøke fastlegen eller legevakten, uansett alder, råder ekspertene. Du kan også gi barnet Paracet supp etter vekt. 

– Barnas hud tåler mindre enn voksen hud, og det trenger ikke være kokende vann for at det skal bli store skader, sier Mørk.

Noen eksempler på hvordan ulykker i hjemmet kan skje:

  • Barnet klarer å få tak i en kopp med varm kaffe eller te som man tror er satt på en trygg plass, barnet velter koppen med varmt innhold over seg.
  • Barnet klatrer på komfyr ved å stå på døren til stekeovnen.
  • Velte kasserolle fra komfyr.
  • Velte presskanne.
  • Ledning til kaffetrakter trekkes/vannkoker trekkes ned.
  • Barn er med på matlaging.
  • Uhell i bil – varm drikke på termos.
  • Rett-i-koppen.
  • Kommer hjem fra skolen uten voksne.
  • Tekopp velter ved leksearbeid.

Vil lage egen leilighet for kurs

Etter flere år med forebyggende kursing av minoritetsspråklige familier ønsker nå LMS-Barn og unge å videreutvikle tilbudet. Berge har mange ideer for kurset, men kort sagt handler det om å få etablert en visningsleilighet.

– Der alt er på stell innen sikkerhet.

Berge sier at dette kan være et sted med informasjon om sikkerhet, førstehjelp, hygiene, kildesortering og så videre.

– Ved hjelp av kursopplegg vil leiligheten kunne styrke bo-evnen hos utsatte grupper og bidra til å bryte en negativ spiral av blant annet dårlig boforhold, dårlig helse, flere barneskader og lite deltagelse i samfunnet, forklarer Berge.

Powered by Labrador CMS