Saken er produsert og finansiert av NTNU - Les mer
I Juvfonne er det hakket ut en tunnel i den gamle isen. Prøver herfra ble sendt til analysering.

Norges eldste is funnet i Jotunheimen

Juvfonne i Jotunheimen har is som er 7600 år gammel, dette er den hittil eldste isen som er datert på fastlands-Norge.

16.2 2017 04:00

– Vi ble litt overrasket da det viste seg at isen fra Juvfonne var så gammel, sier forsker Rune Strand Ødegård ved NTNU.

For 9000 - 10 000 år siden smeltet innlandsisen i dette området, og klimaet ble betydelig varmere. Den varmeste perioden var for 7000 - 8000 år siden. Resultatene fra Juvfonne åpner for muligheten til å finne is fra slutten av siste istid i høyfjellet i Sør-Norge.

– Det er sannsynlig at det finnes eldre is, den 7600 år gamle isen ble funnet på 1850 meter over havet. Dateringen av isen i Juvfonne er midt i varmeperioden etter siste istid og det er jo utrolig spennende å finne ut om isen har overlevd varmetida, sier Ødegård.


Rune Strand Ødegård og Håvard Strand Ødegård i arbeid med isen. (Foto: Privat, NTNU)

Isprøvene analysert i Sveits

Juvfonne er en liten isfonn. Den er bare 0,15 kvadratkilometer stor og ligger ved foten av Galdhøpiggen i Jotunheimen. I fonna er det hakket ut en tunnel i den gamle isen og det er i denne tunnelen det ble tatt ut en isprøve som ble sendt til Paul Scherrer Institute i Sveits for karbondatering.

Der fant de ut at isen er 7600 år gammel.

Isprøvene er så langt bare datert, det er ikke gjort andre analyser av prøvene fordi alderen på isen ikke har vært kjent.

– Resultatene åpner for at organisk materiale kan ha blitt bevart frossent i fonner i over 7000 år. Dette åpner for ny kunnskap, men det er så langt ikke gjort detaljerte analyser av det organiske materialet, understreker Ødegård.

Resultatene gir muligheter for å forske videre, og kanskje finne isfonner hvor det er enda eldre is og at eldre organisk materiale kan ligge bevart i fonnene i Jotunheimen.

Det foreløpig mest kjente arkeologiske funnet i fonner i Jotunheimen er Norges eldste sko som er 3500 år gammel, som NRK skrev om i 2007.

Klimaendringene truer

Siden 2010 har forskerne målt alder, intern struktur, massebalanse og klimafølsomhet på isen i Juvfonne. Dårlige vintersesonger ser ut til å forsyne seg av is- og snøtykkelsen. Undersøkelsene viser dog at én enkelt vinterstorm kan gjøre at breen kan vokse litt.

– 6 år med målinger er for lite til å si noe om langtidseffektene, men det er bekymringsfullt å se utviklingen, sier Ødegård.

Ødegård har samarbeidet med forskere ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Meteorologisk Institutt, NVE og Paul Scherrer Institute om forskningen på Juvfonne.

Referanse:

Rune Strand Ødegård m.fl: Climate change threatens archaeologically significant ice patches: insights into their age, internal structure, mass balance and climate sensitivity. The Cryosphere. 2017. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse