Annonse
Stillesitting er kanskje ikke like ille som sitt rykte. Men har hun egentlig grunn til å være så fornøyd? (Illustrasjonsbilde: Microstock)

Stillesitting er kanskje ikke så livsfarlig likevel

Britiske forskere fulgte tusenvis av kontorarbeidere i 16 år. De fant ingen sammenheng mellom stillesitting og tidlig død.

Publisert

Stillesitting har fått et svært dårlig rykte de siste årene. Å sitte mye stille kan være farligere enn overvekt, du får en dårlig kropp og hjerteproblemer – noe som kan gjøre at du dør tidlig.

Det er ikke engang sikkert det holder å trene på fritiden.

Men nå har det kommet resultater fra en diger studie som viser at stillesitting kanskje ikke er en superskurk allikevel.

Offentlige ansatte i Storbritannia

En britisk forskergruppe har brukt Whitehall II-studien som grunnlag for en ny undersøkelse, som er publisert i International Journal of Epidemology. Denne studien kartlegger helsen til alle offentlige ansatte byråkrater i London-området.

Deltagerne ble bedt om å blant annet rapporterte hvor mye de sitter på jobb, hvor mye de sitter foran TV-en og hvor mye de trener og går. Totalt 5132 mennesker var med på denne delen av studien, og de ble fulgt i 16 år.

Forskerne fant ingen sammenheng mellom hvor mye folk satt og sjansen for å dø. I løpet av perioden døde 450 mennesker, men forskerne kunne ikke se noen koblinger til deltagernes sittemønster.

Resultatene ble justert for alder, kjønn, røyking, ansettelsesforhold og andre faktorer som kan tenke seg å påvirke resultatene.

Mer trim

Deltagerne i studien var ikke helt gjennomsnittlige briter. De offentlige ansatte i London fikk mye mer trim sammenlignet med den jevne innbyggeren.

Men forskerne tror at trim er veldig viktig for folkehelsa, og advarer mot å behandle sitting som en separat, farlig greie.

De tror heller at lite energibruk i løpet av dagen er den egentlige trusselen, og derfor bør ikke folk rådes til å sitte mindre, uten å ta flere svetteøkter. De etterlyser også mer forskning på hvorfor selve sittingen kan være farlig i seg selv.

Ukjente sykdommer

Studien frikjenner ikke stillesitting, den legger bare en ny murstein i veggen av kunnskap vi har om folkehelsen vår.

Den har også noen svakheter. Studien så bare på død og dødsårsak og ikke på sykdommer. Forskerne visste ikke om sykdommer som har blitt linket til stillesitting utviklet seg underveis hos forsøkspersonene.

Det kan også være andre faktorer som spiller inn – faktorer de ikke har kontroll på i denne studien. Forskerne nevner stress på arbeidsplassen som et eksempel.

Studien var baser på selvrapportering, så det kan også være at mye sittetid ble feilrapportert underveis.

Referanser:

Pulsford mfl: Associations of sitting behaviours with all-cause mortality over a 16-year follow-up: the Whitehall II study International Journal of Epidemology, oktober 2015. DOI: 10.1093/ije/dyv191.

Powered by Labrador CMS