Reis deg opp og redd hjertet

Hvis man sitter for mye stille, stiger risikoen for hjerte/kar-sykdommer – selv om man ellers trener så mye som myndighetene anbefaler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

En gruppe australske og amerikanske forskere har funnet ut at det har betydning mye man sitter.

De har undersøkt et enzym som er med på å kontrollere konsentrasjonen av kolesterol i blodet.

Enzymet produseres når man beveger seg ved lav intensitet, og derfor er det en god idé å reise seg regelmessig under for eksempel tv-titting.

Om undersøkelsen

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed står bak to analyser som er basert på tall fra befolkningsundersøkelsen Inter99.

Post.doc-forsker Mette Aadahl har vært ansvarlig for undersøkelsene.

Etter en time på tredemøllen er det herlig å kaste seg på sofaen og slappe av resten av kvelden.

Det er en dårlig idé, ifølge resultater fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Danmark.

Sitter man stille 10-12 timer om dagen, først ved skrivebordet og deretter foran tv-en, øker risikoen for hjerte/kar-sykdommer markant. Mosjon eller ikke.

Sitter du stille, øker du risikoen

To analyser som forskere ved senteret har foretatt, med henholdsvis 1 500 og 4 000 forsøkspersoner, viser at det å sitte stille er forbundet med et høyere nivå av forskjellige risikofaktorer for hjerte/kar-sykdommer.

Kolesteroltall, blodtrykk og livmål later til å være høyere hos de som sitter mye stille, selv om det i analysen tas høyde for om de trener eller ikke.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Undersøkelsen er kontrollert for variabler som snacksspising, som ofte er forbundet med tv-titting. Likevel ser forskerne en klar sammenheng mellom å sitte stille og risikofaktorer for hjertekarsykdommer.

Hold i gang beina

Mette Aadahl er forskeren bak undersøkelsene. Hun forteller at det er snakk om et relativt nytt forskningsområde, og at det derfor fortsatt ikke finnes forskning som fullt ut forklarer hvordan dette henger sammen. Men det finnes teorier.

– De største musklene i kroppen er i baken og på lårene. Og når man sitter stille, er de musklene helt passive.

– Det betyr at stoffskifteprosessene som foregår i musklene har svært dårlige vilkår. Det hemmer blant annet sukkerstoffskiftet og fettstoffskiftet, og kan dermed lede til større livmål, høyere kolesterol og så videre, forklarer hun.

Hun understreker imidlertid at mekanismene som gjør seg gjeldende bare er undersøkt i dyrestudier, og at det må forskes mer før man kan si noe med sikkerhet.

Vi sitter altfor mye

Det som er sikkert, er at vi sitter mer og mer.

– Svært mange av de aktivitetene som gjorde at vi beveget oss i hverdagen, er forsvunnet. Vi kan sitte i sofaen og betale regninger over nettbank, kommunisere via Facebook og så videre, sier Aadahl.

– Aktivitetsmønsteret vårt er markant annerledes enn for bare få år siden.

Forskerne vet enda ikke hvor mye som skal til for at man utlikner risikoen ved å sitte stille, men noe tyder på at det å reise seg og gå litt rundt en gang imellom er tilstrekkelig.

Mer forskning er nødvendig

Det er fremdeles en del ubesvarte spørsmål knyttet dette fenomenet. Derfor etterlyser Aadahl mer forskning.

– Vi trenger intervensjonsstudier, hvor man får en gruppe mennesker til å endre sittevanene sine i en periode, og så sammenligne endringene med en kontrollgruppe. Det kan vise om det gir en bedre risikoprofil å sitte mindre stille, forklarer hun.

Hos Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed planlegger man en slik studie.

Lenker:

Mette Aadahls profil

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no
 

 

Powered by Labrador CMS