Stillesitting gjør oss skrøpeligere

Selv for folk over 60 som trener flere ganger i uka, er det viktig å begrense passivitet og stillesitting så mye som mulig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Tips for å redusere stillesitting

Reis deg opp når du snakker i telefonen, eller (hvis mulig) i jobbmøter.

Når du skal handle mat eller dra på kjøpesenter, parker langt unna inngangen.

Når du skal drikke et glass vann, gå en liten runde.

For ærender i nærheten, bruk beina, ikke bilen.

Gå i trapper framfor å kjøre heis hvis du er i stand til det.

Kilde: Professor Dorothy Dunlop,
Northwestern University Feinberg School of Medicine

Det er lett å glemme at all aktivitet gjennom døgnet, også den bevegelsen som ikke er trening, spiller en rolle i regnskapet for vår fysiske helsetilstand. 

Antall timer som eventuelt svettes i treningssenteret eller skiløypa er jo ganske liten sammenlignet med hvor lenge vi er våkne, og har mulighet til å være i aktivitet i løpet av et døgn.   

Nå antyder en ny amerikansk studie fra Northwestern Medicine at folk over 60 år øker risikoen for å bli skrøpeligere for hver time de sitter stille gjennom døgnet - uavhengig av hvor mye moderat intensiv trening de driver.

- Skadelig faktor i seg selv

- Eldre må kutte ned på tiden de sitter ned, enten det er foran tv eller datamaskinen, og uavhengig av hvor mye de trener med middels eller høy intensitet. 

Det mener professor Dorothy Dunlop ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, i en pressemelding.

Forskerne tror altså at mye stillesitting er en skadelig faktor i seg selv.

Det begynner å komme en del studier av som viser at det å være generelt aktiv uten trening kan gi helsegevinster. Særlig for litt eldre mennesker.

Blant annet har forskning.no nylig omtalt en svensk studie som viser at både hagearbeid, fiksing av småting hjemme, eller turer i skog og mark, bidrar til redusert risiko for hjerteinfarkt og slag.

Stillesittende livsstil er fra tidligere koblet til økt risiko for diabetes, hjerte- og karsykdom og for tidlig død.

Øker time for time

Nær 2300 personer på 60 år eller mer har deltatt i den nye amerikanske studien. Dorothy Dunlop og kolleger har sett på bevegelsene til deltakerne over minst 4 dager ved hjelp av skrittellere.

De har blitt spurt i hvilken grad de har funksjonsnedsettelser. Dette kan være fysiske svekkelser som gjør det vanskelig for en person å stå opp selv om morgenen, gå rundt, spise eller kle seg.

Analysen peker mot at hver time med stillesitting gjennom døgnet øker sannsynligheten for å få redusert funksjonsevne.

I snitt var deltakerne i studien stillesittende rundt to tredeler av tiden de var våkne i løpet av døgnet, selv om de positive effektene av fysisk aktivitet er velkjente, påpeker de amerikanske forskerne. 

Mange inaktive eldre også i Norge

Den norske legen og stipendiaten Marius Myrstad ved Diakonhjemmet sykehus og Folkehelseinstituttet har aldring og fysisk aktivitet som forskningsfelt.

- Den amerikanske studien taler for at fysisk aktivitet bør innlemmes i sosiale aktiviteter og aktiviteter for eldre som tilbys av det offentlige, for eksempel på dagsentre og på sykehjem, sier Myrstad til forskning.no.

Han synes det er interessant at studien antyder at stillesittingen er problematisk, uavhengig av treningsmengde for de over 60 år.

- Også i Norge er mange eldre inaktive. Betydningen av å sitte mye stille fortjener mer oppmerksomhet, selv om ikke denne nye studien gir oss alle svar, forsetter den norske legen.

Han påpeker at studien har noen begrensninger. Den er en tverrsnittsstudie med begrenset mulighet til å si noe om årsakssammenhenger:

- Dette gjør at resultatene må tolkes med sunn skepsis, mener Myrstad.

- Men stillesitting både i jobb og fritid noe som i stadig større grad preger samfunnet vårt. Folk drar på trening, men er ikke så opptatt av aktiviteter og bevegelse før og etter, de som ikke defineres som trening, legger han til.

Mer utsatt for muskelsvinn

Det er uansett god dokumentert fra tidligere at moderat intens trening er bra for både yngre og eldre mennesker.

- Tidligere studier har vist at betydningen av fysisk aktivitet holder seg ettersom folk blir eldre, mens risikofaktorer som høyt dårlig kolesterol og fedme får mindre å si for helsen ettersom aldringen skrider fram, sier han.

- Muskelsvinn og redusert bentetthet er vanlig blant eldre, og bidrar til redusert fysisk funksjon. Derfor er både trening og generell fysisk aktivitet ekstra viktig for eldre, påpeker Myrstad.

Han mener alle kan og bør være fysisk aktive, men aktiviteten må tilpasses den enkeltes helse og interesser:

- Aktivitet er mulig på tross av store fysiske begrensninger. For eksempel er mange eldre med lammelser etter hjerneslag flinke til å være aktive og å trene ut i fra sine forutsetninger.

Myrstad tror mange eldre har både lyst og evne til å være mer aktive.

- Men praktiske ting kan stå i veien. Kanskje vi kan være flinkere til å ta med våre eldre familiemedlemmer ut? Her har vi nok mye å lære av andre lands kulturer.

Referanse:

Sedentary time in U.S. older adults associated with disability in activities of daily living independent of physical activity. Journal of Physical Activity & Health, 2014. Sammendrag

Powered by Labrador CMS