Fant uventet muggart i drikkevannet

Muggsoppen Aspergillus ustus er for første gang funnet i drikkevann. Det er mulig at soppen kan fremkalle sykdom hos enkelte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Muggsoppen Aspergillus ustus"

Resultater fra prosjektet “Muggsopp i norsk drikkevann” ved Veterinærinstituttet har vist at vann fra alle deler av de undersøkte drikkevannssystemene vanligvis inneholder muggsopp.

Aspergillus ustus er en muggart som vanligvis finnes i jord. Denne arten er beskrevet fra mange ulike kilder, men har, så langt Veterinærinstututtet har kjennskap til, ikke blitt beskrevet fra drikkevann tidligere.

I norsk drikkevann fant forskerne denne arten i overflatevann og spesielt i grunnvann, hvor A. ustus var den dominerende arten.

Det ser ut til at A. ustus kan ha evne til å etablere seg i varmtvannsfasiliteter, siden den ofte ble påvist fra varmtvannskraner.

Potensielt sykdomsfremkallende art

Denne muggarten er av spesiell interesse siden den har blitt rapportert fra infeksjoner hos immunsvekkede pasienter på sykehus.

Den har også blitt beskrevet som resistent mot medikamenter som brukes for å behandle soppinfeksjoner.

Betydningen av at denne sopparten er vanlig forekommende i drikkevann er usikker, og en vurdering av dette krever ny kunnskap basert på videre forskning.

Utgifter til bruk av medisiner mot soppinfeksjoner (antifungale medikamenter) har imidlertid økt kraftig på sykehus over hele verden de siste årene.

Problemer med resistens mot disse midlene har bidratt til økt fokus på forebyggende tiltak for å hindre luftspredning av muggsopp og eksponering av risikopasienter.

Vann kan være smittekilde

En har grunn til å tro at vann kan være en kilde til muggsmitte, da muggsopp i vann kan spres i inneluften via mikroskopiske vanndråper i luften (aerosoler) fra tappekraner og dusjhoder.

Videre forskning er nødvendig for å bekrefte denne teorien.

I en rapport fra et utbrudd av A. ustus-infeksjoner på et sykehus i USA (Panackal et al. 2006), ble det konstatert at kliniske isolater fra seks pasienter var genetisk like.

En felles infeksjonskilde ble derfor antydet, men en eksakt kilde for muggsmitten kunne ikke stadfestes ut fra de miljøprøvene som ble analysert.

Siden A. ustus ser ut til å kunne etablere seg i vannsystemer, burde analyse av sykehusvannet vært utført i dette tilfellet.

Betydningen av at denne arten er vanlig forekommende i drikkevann er usikker, men det er viktig å være klar over at vann kan være en potensiell kilde, mener forskerne ved Veterinærinstituttet.

Resultater fra prosjektet har vist at potensielle sykdomsfremkallende sopparter, som for eksempel Aspergillus ustus og A. fumigatus, er til stede i norsk drikkevann.

I alt 106 ulike arter ble identifisert fra drikkevannet, og slektene Trichoderma, Penicillium og Aspergillus dominerte.

Les mer om muggsoppen Aspergillus ustus i faktaarket på Veterinærinstituttets sider.

Powered by Labrador CMS