300 studieplasser til Tromsø

Revidert nasjonalbudsjett gir Universitetet i Tromsø 300 nye studieplasser, men inneholder ingen ekstra midler til den spesielt kostbare pilotutdanningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen bevilger 117 millioner kroner for å finansiere til sammen 3 800 nye studieplasser fra høsten 2009. I tillegg økes basisbevilgningen til universitet- og høgskolesektoren med 80 millioner kroner i år, en ekstrabevilgning.

Universitetet i Tromsø (UiT) får 300 studieplasser og 5 565 000 kroner av ekstrabevilgningen.

– Vi får like mange studieplasser som Universitetet i Oslo og NTNU, som er henholdsvis tre ganger og dobbelt så store som oss. Det er vi fornøyd med, sier Jarle Aarbakke, UiTs rektor.

Pilotutdanningen lever i håpet

Finansieringen er han ikke fullt så begeistret over.

– Universitets- og høgskolerådet hadde spilt inn et behov på 450 millioner kroner i økt basisbevilgning. Vi får altså atskillig mindre enn det vi ba om, sier Aarbakke.

Pilotutdanningen får ingen øremerkede midler i revidert nasjonalbudsjett. Likevel gir ikke Jarle Aarbakke opp.

– I løpet av den kommende uken må vi sette oss ned og diskutere hvordan vi skal forholde oss til et eventuelt opptak høsten 2009. Men vi skal fremdeles ha kontakt med regjeringen og vi har lokalpolitikere som jobber med denne saken. Ut fra det jeg nå vet tolker jeg det som at siste ord ikke er sagt om pilotutdanningen, understreker han.

UiT viktig instrument

Aarbakke er fornøyd med at regjeringen har tatt innover seg behovet for nye studieplasser, etter de rekordhøye søkertallene som ble lagt frem i april.

– Antallet studieplasser som blir gitt til UiT viser dessuten at vi blir ansett som det viktigste instrumentet for å iverksette regjeringens nordområdesatsing, sier rektoren.

Regjeringen har signalisert at de ønsker en særlig prioritering av lærerutdanning, helse- og sosialfaglige utdanninger og realfagsområdet. 

Powered by Labrador CMS