Spisskompetanse samlet i nytt senter

I dag åpner NHH forskningssenteret CASE. Der samles solid samfunnsøkonomisk kompetanse på tvers av fagfelt. - Senteret vil øke sjansen for å få flere forskningsprosjekter, sier professor Guttorm Schjelderup.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningssenteret CASE (Centre for Advanced Studies in Economics) skal arbeide med alle typer spørsmål knyttet til samfunnsøkonomiske problemstillinger.

- Vår viktigste profil er representert gjennom spisskompetansen. På mange av fagfeltene som ligger under senteret er vi blant de beste både nasjonalt og internasjonalt, sier Schjelderup.

Han er professor ved NHH og forskningssjef ved senteret.

- Hvilke fagområder?

- Blant annet arbeidsmarkedsøkonomi, næringsøkonomi, eksperimentell økonomi og skatteøkonomisk forskning.

Styrket i konkurransen

CASE er en nettverksbasert organisasjon der de fleste medarbeiderne er professorer ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole og Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen.

Flere av medarbeiderne har ledet eller deltatt i store, offentlige utvalg og utredninger knyttet til viktige samfunnsspørsmål.

- Nå vil forskerne ved NHH stå sterkere i konkurransen om forskningsmidler?

- Det er i dag økt konkurranse både om midler til grunnforskning og anvendte forskningsprosjekter. For å vinne opp i konkurransen må man kunne jobbe på tvers av ulike fagdisipliner innen samfunnsøkonomi og i tillegg ha et godt utbygd internasjonalt forskernettverk.

Dette gjelder søknader både til EU og Forskningsrådet. Vi har hatt et behov for å styrke og spisse kompetansen og tverrfagligheten, sier Schjelderup.

Forskningssjefen er meget glad for at CASE nå har samlet bredde og høy kompetanse. Forskningssenteret er stort, med et trettitalls norske forskere og åtte internasjonalt tilknyttede medarbeidere.

Med CASE dekker forskerne flere felt, og dette øker sjansen for flere prosjekter til NHH og SNF (Samfunns-og Næringslivsforskning). Og for institusjonen Handelshøyskolen er det svært viktig.

- Vi kan også med dette blant annet håpe på flere post doc-stillinger.

Viktige prosjekter for CASE

Schjelderup mener medarbeiderne i CASE vil dra god nytte av senteret, ikke bare gjennom flere forskningsprosjekter, men også gjennom økt faglig integrasjon og koordinering, noe som gir en konkurransefordel.

Det nye senteret har sitt utspring fra Senter for Internasjonal Økonomi og Skipsfart (SIØS), og vil overta en rekke prosjekter som tidligere sorterte under dette senteret.

- I tillegg vil flere av de nye medarbeiderne ta med seg prosjekter inn i CASE. For eksempel overtar senteret nå rollen som koordinator for, og deltar i evalueringen av, den norske skattereformen av 1992.

Dette er et stort prosjekt fra Forskningsrådet. Forskningen kunne blant annet dokumentere at skattereformen i 1992 førte til økt sparing blant folk og økningen i sparing var størst for de med høyest inntekt, sier Schjelderup.

Medarbeiderne deltar også i et “Scandinavian Centre of Excellence” i arbeidsmarkedsøkonomi. I tillegg finansierer Norges Forskningsråd et større prosjekt hvor de analyserer virkningene av redusert avismoms for mediemangfold og mediekvalitet.

På et annet fagfelt analyserer medarbeiderne nettverksorganisering og logistikk i internasjonal skipsfart. Senteret har også fokus på internasjonal konjunkturutvikling og langsiktig økonomisk vekst, noe som har implikasjoner for de generelle rammebetingelsene for næringsliv og offentlig sektor.

Powered by Labrador CMS