Gaupebestanden vokser

Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger av gaupe, fastsatt av Stortinget i 2004, er nådd også i inneværende sesong. Det ble registrert 72-76 familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakta i 2008.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I perioden 1996-2008 er det bare én gang tidligere påvist flere familiegrupper enn i år på landsbasis.

Det nasjonale overvåkingsprogrammet for store rovdyr overvåker bestandsstørrelse og bestandsutvikling hos gaupe i Norge ved hjelp av to metoder.

Begge metodene er basert på en betydelig innsats av lokale frivillige mannskaper.

For det første gjøres det hvert år en beregning av minimum antall familiegrupper (hunndyr i følge med årsunger) før gaupejakta, på bakgrunn av observasjoner av familiegrupper over hele landet.

I tillegg er det i deler av landet opprettet et fast nettverk av takseringslinjer som blir gått hver vinter før gaupejakta starter.

Familiegrupper av gaupe

Beregning av minimum antall familiegrupper før jakt gjøres ut fra alle verifiserte observasjoner av gaupe familiegrupper.

Registreringene blir i all hovedsak gjort av lokale folk på snøføre, og rapportert inn til Statens naturoppsyn (SNO), hvor personell i SNO med særskilt rovviltkompetanse foretar feltkontroller.

Beregningene av minimum antall familiegrupper gjøres ved hjelp av såkalte avstandsregler, basert på forflytningsavstander og størrelser på leveområder til radiomerkede gauper i Skandinavia. 

På landsbasis har det vært en tre prosents økning i antall familiegrupper av gaupe fra 2007 til 2008. Før jakt i 2008 var det registrert minimum 72-76 familiegrupper.

Ut fra dette beregner Norsk institutt for naturforskning (NINA) at Norge har en gaupebestand på minimum totalbestand på 429-452 dyr.

Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger av gaupe, fastsatt av Stortinget i 2004, er også nådd i inneværende sesong.

I perioden 1996-2008 er det bare én gang tidligere påvist flere familiegrupper enn i år på landsbasis, og det var i 1997 (82 familiegrupper).

Antall familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakt i perioden 1996-2008 beregnet med henholdsvis normale og strenge avstandskriterier.

Takseringslinjer for gaupe

Utviklingen i gaupebestanden kan følges over tid gjennom eventuelle endringer i sporkryssingsfrekvens på faste takseringslinjer (”gaupeindeks”).

I første omgang skal systemet med takseringslinjer prøves ut i Nordland sør for Saltfjellet, Nord-Trøndelag, Hedmark, Telemark, Buskerud, Oslo og Akershus.

Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF) har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av takseringen.

Statens naturoppsyn (SNO) er ansvarlig for kontroll av alle spor fra familiegrupper av gaupe, og alle spor av ulv innmeldt av takseringspersonell. Norsk institutt for naturforskning (NINA) er ansvarlig for bearbeiding av data og rapportering.

De enkelte fylkeslag/lokallag av NJFF har plassert ut 3-4 takseringslinjer (~3 km lange) per kvadratmil av tilgjengelig gaupehabitat i regionene. Linjene er plassert der man ut fra erfaring lokalt forventer det er størst sjanse for å finne gaupespor.

Dette vil ofte si bratte dalsider der gaupene har lett for å legge dagleie, lokale rådyrkonsentrasjoner etc. Linjene blir gått én gang hver vinter, under gode sporingsforhold, i perioden 1. november til 31. januar.

Alle fylker

Til sammen er det plassert ut 1940 registreringslinjer på ca tre kilometer i de syv fylkene. Dette gir en god dekning av registreringslinjer, med en gjennomsnittlig tetthet på 3,8 linjer per 100 km2 med skogkledde områder.

NJFF sentralt, regionalt og lokalt, har organisert og gjennomført registreringen. Vinteren 2007/08 ble 1085 (56 prosent) av takseringslinjene gått. Andelen linjer gått varierte fra 19 prosent i Oslo og Akershus til 72 prosent i Nordland.

Det ble funnet spor av gaupe i alle fylker. Gaupeindeksen viser ingen signifikant endring i antall linjer med kryssende gaupespor fra 2007 til 2008 i noen av fylkene.

Spor av ulv ble funnet i Hedmark. Det ble ikke funnet spor av ulv utenfor tidligere kjente ulverevir. Spor av jerv ble funnet i Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark.

Referanse:

Gauperegistrering i utvalgte fylker 2008: NINA Rapport 375.

Minimum antall familiegrupper, bestandsestimat og bestandsutvikling for gaupe i Norge i 2008; NINA Rapport 384 .

Lenke:

NINA: Fortsatt vekst i gaupebestanden i Norge

 

Powered by Labrador CMS