Norske grønnsaker i eksklusivt selskap

Jærerter, Vossakvann og Målselvnepe er nå inntatt i Smakens Ark. Dette er Slow Foods register over tradisjonsrike, men etter hvert lite brukte matprodukter med høy kvalitet og lokal produksjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målselvnepe har sterk og god smak, og den blir regnet som en delikatesse-nepe i Nord-Norge. (Foto: Ulrike Naumann)

Hva er Slow Food?

Slow Food er en internasjonal bevegelse som ble grunnlagt i Bra, Piemonte (Italia) i 1986.

- Slow Food jobber for å bevare og fremme matkultur og det sakte gode livet. Bevegelsen samler seg til bekjempelse av den verdensomspennende standardiseringen av smak og mot manipulering av forbruker, heter det på bevegelsens norske nettsider.

Grunnleggende prinsipper i alle Slow Foods aktiviteter og arrangementer er det gode samvær mennesker imellom, og retten til glede og nytelse.

- Vi mener også at stedsegne matvarer er uttrykk for en regions smaksmessige egenart, lokale tradisjoner, og gamle produksjonsteknikker, heter det på nettsidene.

Slow Food vil beskytte og styrke alle ledd i den kjeden som utgjør lokal matkultur. Serveringssteder som ivaretar vår gastronomiske arv og miljøet rundt dem er en viktig del av denne kjeden.

- Slow Food har imidlertid et større perspektiv, og jobber for å trygge viktige bestanddeler av jordbruket, som står for matproduksjonen, og vår matkulturelle historie, skriver bevegelsen selv.

Stikkord er: Biodiversitet (bevare artsmangfoldet), bærekraftig jordbruk (dyrke uten å ødelegge), distriktsutvikling, bevaring av håndverksteknikker og mattradisjoner.

Les mer: Slow Food i Norge: Hva er Slow Food?

Den internasjonale komiteen for Smakens Ark har godkjent at de tre norske grønnsakene kommer i det gode selskap, blant annet med eksklusive italienske oster og spekemat, samt mange andre produkter fra hele verden.

Grønnsaker som kulturminner

Det er den norske komiteen for Smakens Ark som har nominert de tre grønnsakene og foreslått dem for internasjonal vurdering.

Nominasjon og nødvendig dokumentasjon er blitt gjort i samarbeid med lokale miljøer som forsøker å ta opp igjen produksjonen av de gamle sortene.

Tverrsnitt av bladstilk av Vossakvann. (Foto: Ove Fosså)

- Det er svært gledelig at vi nå i Kulturminneåret har fått disse tradisjonsrike grønnsakene inn i Smakens Ark, sier den norske komiteens leder Ove Fosså.

- Vi håper dette fører til økt oppmerksomhet om disse produktene og at Slow Food kan bidra til å øke publikums etterspørsel etter disse spesielle og velsmakende grønnsakene og at produksjonen kan øke igjen, sier han.

Første planter

Dette er første gang norske planteprodukter tas inn i Smakens Ark. Fra før er enkelte husdyr- og fiskeprodukter fra Norge inne på listen, deriblant Norsk villsau som beiter på kystlyngheiene.

Jærertbelger og -erter. (Foto: Sverre Bakkevig)

Disse er også godkjent som såkalte Slow Food Presidier, noe som blant annet innebærer at Slow Food har inngått et samarbeid med produsenter om markedsføring av produktene.

For Genressurssenteret er det spesielt gledelig at gamle bevaringsverdige plantesorter på denne måten kan få en renessanse og komme i produksjon. Det faktum at truede plantearter og - sorter blir dyrket og spist er den beste forsikring mot at de skal forsvinne.

Genressurssenteret samarbeider med Slow Food om dette og har også et medlem i komiteen for Smakens Ark.

- Godkjenningen fra den internasjonale komiteen er en stor inspirasjon for oss, sier Ove Fosså, som røper at komiteen har planer for nye nominasjoner av plantesorter til Smakens Ark.

Lenker:

Slow Food i Norge 

Ark of Taste (Smakens Ark)

Powered by Labrador CMS