Velger korn på håret

Tynne utposninger på røttene til kornplanter, såkalte rothår, er viktig for hvor mye næring og vann som plantene kan få tak i.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rothårscreening av plantene kan gi forskerne viktig kunnskap om sorter og foredling av korn. Målet er å avle fram korn med rotegenskaper som gir mer effektivt næringsopptak. (Foto: Bioforsk)

- Det er viktig å velge sorter av bygg og hvete som kan få tak i næring som allerede er i jorda, sier seniorforsker Anne-Kristin Løes ved Bioforsk Økologisk.

Spesielt er dette avgjørende for økologisk produksjon, som ikke tilfører lettløselig mineralgjødsel, mener Løes.

Hun har gjennom sin doktorgrad arbeidet mye med rothår på bygg og vårhvete. Nå skal hun samarbeide med forskere ved Sveriges Landbruksuniversitet, for å utvikle en metode for bedre rothårscreening.

Rothårscreening av plantene kan gi forskerne viktig kunnskap om sorter og foredling av korn. Målet er å avle fram korn med rotegenskaper som gir mer effektivt næringsopptak.

- Et godt utvikla rotnett, med lange rothår er spesielt viktig for å få tak i næringsstoffer som er lite mobile i jorda, slik at planterøttene må vokse seg bort til dem. Fosfor er et eksempel på et slikt næringsstoff, sier Løes.

Foredling gir økte avlinger

At verdens landbruk har så høy produktivitet skyldes at det er foredlet fram sorter av kulturvekster som passer til lokale klima- og jordforhold.

- For økologisk og annet landbruk uten tilgang til innsatsfaktorer som mineralsk nitrogengjødsel og plantevernmidler, er det spesielt viktig  at sortene har god evne til næringsopptak, og god resistens mot sykdommer, sier Løes.

God konkurranseevne mot ugras, og  mekanismer for å motstå angrep av skadedyr, er også svært viktig i økologisk kornproduksjon.

Handelsregler hindrer mangfold

Anne-Kristin Løes. (Foto: Anita Land)

- Foredling av nye sorter krever mye arbeid og tar lang tid, og så lenge økologisk dyrking utgjør en liten del av det totale landbruket er det vanskelig å forsvare en egen økologisk sortsforedling, sier forskeren.

Hun er glad for at mange private og mindre aktører har gjort en stor innsats på dette feltet. For å spare kostnader har planteforedlingen gjennomgått en sterk rasjonalisering i seinere tid.

- Handelen med såvarer internasjonaliseres, og det har ført til strenge regler som fører til ensretting framfor vektlegging av motstandskraft mot sykdommer og tilpasningsevne til varierende miljøforhold, sier Løes.

- Reglene forenkler handel med såvarer. Men de hindrer at man kan utvikle sorter, eller snarere sorts- eller linjeblandinger, med høyere biologisk mangfold, og dermed bedre motstandskraft mot sykdommer og skadedyr og bedre konkurranseevne mot ugras.

- Slike sortsblandinger kan ha et stort potensial i økologisk dyrking, mener Løes.

Forskerne hun skal samarbeide med i dette treårige prosjektet har utviklet flere sortsblandinger, som de ønsker å teste under ulike forhold.

Powered by Labrador CMS