Nettsted med kunnskap om kysten og havet

Vi har 100 ganger mer detaljert informasjon om overflaten på Mars enn om den norske havbunnen - et område med viktige økonomiske interesser for Norge. Et nytt nettsted skal bidra til å rette på det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet mareano.no er et resultat av et samarbeid mellom en rekke institusjoner. Det finnes en del kunnskap om de norske kyst- og havområdene i mange deler av det norske samfunnet. Likevel er behovet for mer kartlegging det primære. Nå samles krefene for å gi en helhetlig informasjon på ett og samme sted.

Kunnskap kobles på nett

- Havet er et komplekst økosystem. Ved å koble sammen fagkunnskap fra mange parter, og gjøre innsamlede data og kunnskap tilgjengelig i et brukerrettet nettsted, vil vi lettest nå ut til både forvaltning, forskning, industri og allmennhet, sier Terje Thorsnes.

Han er programleder ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), og en av drivkreftene bak det nye nettstedet.

Interaktive kart

mareano.no vil du finne lettfattelige tekster som gir deg en innføring i de forskjellige tema som blir presentert. Til hvert enkelt tema finner du en interaktiv karttjeneste der du kan finne informasjon om det området du er interessert i, enten det dreier seg om forurensning, vernede områder, koraller, olje, havbruk og fiskeri eller geologi.

- Vi jobber for gjøre flere tema tilgjengelig. Blant annet vil vi gi en karttjeneste som viser kongekrabbens utbredelse, og vi vil presentere oljeindustriens data som viser undersjøiske skred, forteller Thorsnes.

MAREANO (Marin arealdatabase for norske kyst- og havområder) gjør ny kunnskap tilgjengelig innenfor fire hovedområder:

  • Detaljert topografisk kartverk over havbunnen.
  • Grunnforhold, geologiske ressurser og bunntyper.
  • Forurensning og miljø.
  • Biologisk mangfold, naturtyper og marine ressurser.

Foruten NGU har følgende institusjoner bidratt på det nye nettstedet: Havforskningsinstituttet, Statens kartverk Sjø, Oljedirektoratet, Forsvarets forskningsinstitutt, Statens forurensningstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning, Norsk Polarinstitutt og Fiskeridirektoratet.

Les mer

mareano.no

Powered by Labrador CMS