Testanlegg reiser seg på Mongstad

Etter mange måneder med enorme grunnarbeider begynner nå anleggene å reise seg på Europeisk CO2 Teknologisenter Mongstad (TCM).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To teknologier skal testes ut i første omgang i det store teknologisenteret på Mongstad. (Illustrasjon: TCMDA)

Fakta om prosjektet

Navn: European CO2 Technology Center Mongstad (TCM)
Eiere: Staten gjennom Gassnova (77,56 %), Statoil ASA (20 %), A/S Norske Shell (2,44 %) og SASOL (MoU)
Byggebudsjett: 5 milliarder kroner
Driftsbudsjett: 200-250 millioner kroner årlig
Teknologileverandører: Aker Clean Carbon og Alstom 

www.tcmda.no

Teknologisenteret vil bli det første i sitt slag som har plass til å teste ulike teknologier ved siden av hverandre.

Avtaler er inngått med to teknologileverandører, Aker Clean Carbon og Alstom. Det er satt av plass til en tredje teknologi, men denne plassen står ennå åpen. Testperioden starter i 2012 og skal i første omgang gå over fem år.

– Prioritet nummer én er å teste forhold som er spesielt relevante for fullskalaanlegget på Mongstad, sier administrerende direktør Tore Amundsen i TCM.

Staten har sammen med Statoil og A/S Norske Shell gått inn med investeringskostnadene på fem milliarder kroner og forventer at resultatene som kommer ut av testene på Mongstad blir offentlig tilgjengelige, selv om det er to private aktører som bygger fangstanleggene.

– Når Norge skal være et foregangsland på CO2-fangst og -lagring, må resultatene spres i så stor grad som mulig, sier TCM-sjef Tore Amundsen.

– Vi er opptatt av at resultatene blir delt i størst mulig grad og vil samarbeide med forskningsmiljøer og andre CO2-håndterings-prosjekter, sier Amundsen.

– Det er i tråd med forventningene om at Norge skal ha en lederrolle i utviklingen av CO2-fangst og -lagring.

Aker Clean Carbon skal sette opp et anlegg der CO2 fra røykgassen fanges med aminer, mens Alstom skal sette opp et fangstanlegg med karbonat som bruker kjølt ammoniakk.

De får ansvaret for å drive anleggene de første 14-18 månedene etter ferdigstillelse høsten 2011. Deretter overtar TCM driftsansvaret.

Røykgassen til de to testanleggene vil komme fra raffineriet der CO2-innholdet i utslippene er omtrent som fra et kullkraftverk, og fra gasskraftverket der CO2-innholdet i utslippene er mye lavere.

TCM tilbyr røykgass i hele skalaen fra 3,5 til 12,9 prosent. Totalt skal de to testanleggene kunne fange 100 000 tonn CO2 i året.

Når fullskalaanlegget til gasskraftverket står klart, vil testanlegget koble seg på samme transportløsning for CO2. 

Powered by Labrador CMS