Annonse

Jenters usynlige mobbing

Hvordan foregår mobbing blant jenter? Hvem mobber hvem? Forskning viser at mobbingen blant jenter ofte er vanskelig å oppdage. Den foregår gjerne i det skjulte og mobbeofferet blir sjelden trodd.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Christina Salmivalli, professor i psykologi ved Universitetet i Åbo, og deltidsansatt ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger, har forsket på mobbing blant jenter.

Den internasjonalt anerkjente forskeren beskriver jenters mobbing som en slags usynlig form for mobbing.

- Det dreier seg ofte om utstøting, intriger, ryktemakeri og manipulering, når jenter mobber hverandre. Gutters mobbing er gjerne mer synlig og åpenbar, og ofte mer voldelig, forklarer Salmivalli.

Ressurssterke jenter

- Overgriperne er ofte ressurssterke og populære jenter. Ofte er de flinke på skolen og populære blant lærerne. De voksne aner lite om at disse jentene er mobbere, og mobbeofferet blir sjelden trodd, nettopp fordi mobberne fremstår som så flinke jenter, sier Salmivalli.

For mobbeofrene fører dette ofte til at de opplever at det er dem det er noe galt med.

- Når de ikke blir trodd, vender de dette mot seg selv. Belastningene kommer gjerne senere, ofte i form av depresjoner og spiseforstyrrelser. De blir også mindre tillitsfulle og mer mistenksomme overfor andre mennesker, forklarer hun.

Ifølge Salmivallis egne tall utgjør mobberne om lag åtte prosent av jentene. Tallet på mobbeofre ligger på ti prosent. Det samme gjør tallet på jenter som er medhjelpere i mobbingen.

Gruppedynamikk

For å gjøre noe med den usynlig mobbingen må man ta tak i gruppedynamikken, mener Salmivalli.

Hun har stor tro på at man kan få slutt på mobbingen ved å forsterke oppfatningen av at mobbing er galt.

- Forsterkerne, de som ler og er med uten å delta, og de ikke-involverte, er to grupper vi ikke må glemme. Dersom vi klarer å endre disse gruppenes felles oppfatning om hva som er akseptert, vil mobberne miste sin posisjon, sier Salmivalli, og legger til:

- Vi må også få de jentene som forsvarer mobbeofrene til å våge å stå enda mer opp mot mobberne enn det de gjør i dag.

20 prosent av jentene er med på å forsterke den usynlige mobbingen, mens 30 prosent ikke er involvert i det hele tatt. Av jenter som forsøker å forsvare mobbeofrene er tallet på rundt 15 prosent.

Ny mobbeforskning

Ifølge Christina Salmivalli er det tid for mer forskning på tvers av nivåer. Mobbing er ikke noe som foregår kun mellom mobber og mobbeoffer. Hele gruppen må med for å få slutt på mobbingen.

- Vi har lenge forsket på mobber og mobbeoffer hver for seg, på individnivå og på skolenivå. Nå bør vi begynne å se de ulike perspektivene mer i sammenheng.

- På den måten kan vi finne ut mer om hva det er som gjør at noen blir mobbere, mens andre blir mobbeofre, sier hun.

Powered by Labrador CMS