Legionella vanligere hos menn

Legionærsyken er vanligst hos menn over 50. Er du i tillegg røyker med høyt alkoholforbruk og nedsatt immunforsvar er du i den mest utsatte gruppen. Dødsfallene på sykehuset i Østfold har igjen aktualisert legionærsyken i norske medier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Legionellabakterier."

I en nylig publisert artikkel slår tre norske eksperter fast at naturlig kontakt med legionella er helt vanlig, og at dette for normalt friske mennesker ikke trenger medføre verken smitte eller sykdom.

Legionella forekommer mange steder, ikke bare i de mye omtalte kjøletårnene. Legionella finnes også i dusj- og badeanlegg, fontener, tannlegeutstyr, drikkevann og i utstyr koblet på kjøledisken der du handler grønnsakene dine.

Badevann er farligst

Størst risiko for å få sykdommen finner man imidlertid dersom man bader i vann mellom 20 og 45 grader celsius. Aller verst er badevannet, det mellom 30 og 43 grader. Regelmessig rengjøring er viktig!

Skulle det likevel gå så galt at man finner legionellabakterier i rørsystemet eller kjøletårn, er den beste medisinen total rengjøring og full desinfeksjon. De vanligste metodene er varmebehandling og kraftige doser klor.

- Vi har nok kunnskap om legionella og legionærsyken, sier professor Sten Olaf Hanssen ved NTNU, som har vært leder for Forskningsrådets program “Inneklima og helse”.

- Vi vet hvordan de oppstår og hvordan de utvikler seg. Her handler det mer om forebygging, sier han.

Mye i 2001

Med de tragiske historiene fra Fredrikstad friskt i minne kan det virke som legionella-epidemien er verre enn noen gang. Kanskje er den også det, men i skrivende stund innehar de 43 tilfellene i 2001 den tvilsomme æren det er å ligge høyest på statistikken.

Sommeren 2001 døde syv mennesker i Stavanger. Det har lenge vært reell frykt for at epidemien som nå har rammet Østfold kan bli verre enn den Stavanger opplevde.

Etter dødsfallene for fire år siden ble regelverket for kjøletårn skjerpet. Det har ikke kunnet hindre nye utbrudd. Helseminister Ansgar Gabrielsen (H) har nå krevd full gjennomgang av rutinene.

Les mer…

Last ned hele artikkelen herærsyken.doc.

Powered by Labrador CMS