Tidlig avgang fra arbeidslivet

To tredjedeler av ansatte forventer ikke å stå løpet ut fram til oppnådd pensjonsalder. Og det er ikke bare helsemessige problemer eller redusert arbeidsevne som sørger for den tidlige avgangen. Forventninger til den gode pensjonisttilværelsen trekker også folk ut av arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forventninger om en god pensjonisttilværelse trekker folk ut av arbeidslivet før oppnådd pensjonsalder."

Agderforskning har nylig gjennomført en kartlegging om tidlig avgang fra arbeidslivet. Selv om kartleggingen har vært eksplorativ og kun omfattet helsesektoren, barnehager og skoler, er det flere forhold som peker i retning av at det kan bli vanskelig å nå målene i intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv uten relativt omfattende endringer.

Behovet for endringer knytter ikke bare an til praktisk tilrettelegging på den enkelte arbeidsplass, en tettere dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, samt et tettere samarbeid mellom ulike offentlige etater, men vel så viktig vil holdningsendringer og endringer i virksomhetenes økonomiske rammevilkår være. Sistnevnte gjelder spesielt innen helsesektoren.

På 29 arbeidsplasser

Konklusjonen er basert på en kartlegging gjennomført våren 2001 ved 29 arbeidsplasser på Agder hvor både ledere og “eldre” ansatte er intervjuet. Prosjektet er avgrenset til å omfatte fire yrker innen offentlig sektor - nemlig sykepleiere, hjelpepleiere, lærere og førskolelærere. Alle yrkene er kvinnedominerte, utfører relasjonelt arbeid, oppgir å ha rekrutteringsvansker og har relativt få arbeidstakere over 55 år. Prosjektet er finansiert av Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Kartleggingen viser at to tredjedeler av de ansatte ikke forventer å stå løpet ut fram til oppnådd pensjonsalder. Videre viser kartleggingen at ikke all tidlig avgang kan tilskrives helsemessige problemer eller redusert arbeidsevne, men at forventninger til den gode pensjonisttilværelsen også trekker folk ut av arbeidslivet. Begge disse forholdene er urovekkende i forhold til partenes mål om en økning i den reelle pensjonseringsalder i Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv inngått mellom regjeringen og de sentrale partene i arbeidslivet.

Les mer

Les mer i rapportens sammendrag som du finner lenke til i høyrespalten på denne siden, eller bestill rapporten: Halvorsen, A., H.K. Lysgård og T. Olsen (2002) Når løsninger på arbeidsplassen blir nasjonale problemer. Om tidlig avgang fra arbeidslivet. FoU-rapport nr. 4/2002. Kristiansand: Agderforskning. Telefon 38 14 22 00.

Powered by Labrador CMS