Brenner for lederens relasjon til ansatte

De er unge, de er kvinner, de er psykologer og konsulenter i AFF. Ønsket om å bidra til utvikling lederens relasjoner til sine medarbeidere er også felles for Jøri Gytre Horverak og Ruth Jorunn Glittenberg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Min interesse for lederutvikling ble tent da jeg som befalsutdannet 19-åring skulle lede jevnaldrende vernepliktige, sier Jøri Gytre Horverak (34).

- På befalsskolen hadde vi fått god trening i alt som dreide seg om tekniske og praktiske forberedelser til krigføring, men fint lite om hvordan vi skulle lede en tropp med mer eller mindre motiverte soldater.

- Hvordan gå inn og løse konflikter, og hvordan håndtere mobbing og depresjoner? Jeg var ikke alene om å føle de mellommenneskelige utfordringene som store og krevende, og følte meg ofte nokså hjelpeløs, sier Horverak.

Forsømte dimensjoner

"Jøri Gytre Horverak."

Hun mener plikttjenesten på rekruttskolen på Haslemoen har vært skjellsettende for utdannelse og karriere som forsker og konsulent i AFF.

Etter befalsskolen studerte hun psykologi og valgte arbeids- og organisasjonspsykologi som spesialfelt. I den periodiske kontakten hun senere har hatt med Forsvaret har hun fått bekreftet at de psykologiske dimensjonene i lederopplæringen for lavere befal blir forsømt.

- Dette er ikke spesielt for Forsvaret. Hva vet en nyutdannet siviløkonom eller en jurist som rekrutteres til lederstillinger om betydningen av et godt arbeidsmiljø, og om hvilke effekter det har for arbeidslyst og produktivitet?

Endringer i lojalitet

Jøri Gytre Horverak har vært i AFF siden 2001, mens Ruth Jorunn Glittenberg (30) begynte i fjor sommer. Hun har i likhet med Horverak embetsstudiet i psykologi, og er også utdannet sosionom.

I oppveksten bodde hun 12 år i Japan der foreldrene var misjonærer. Hun har også bodd tre år i USA. I sin hovedoppgave i psykologistudiet skrev hun om endringer i den tradisjonelt sterke lojaliteten som har preget forholdet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i Japan.

- Internasjonal påvirkning har bidratt til å endre normer og oppfatninger blant yngre japanere, ikke minst når det gjelder synet på livslange karrierer i én og samme bedrift, forteller hun.

Ny generasjon konsulenter

"Ruth Jorunn Glittenberg."

Horverak og Glittenberg tilhører den nye generasjonen AFF-konsulenter. De er begge tiltrukket av den tradisjonen og den spesielle metodikken som ligger til grunn for AFFs arbeid med utvikling av ledere og organisasjoner.

De fremholder likevel at de forhåpentligvis er med på å oppdatere og utvikle dette perspektivet i forhold til de utfordringer som både eldre og yngre ledere i dag opplever som mest brennbare og krevende.

Jøri Gytre Horverak deltok i et forskningsprosjekt AFF har utført på oppdrag for NHO der man fokuserte på lederes arbeid med arbeidsmiljøet.

Bruk tid på arbeidsmiljøet

Bakgrunnen var AFFs lederundersøkelse fra 2001 der tre av fire ledere svarte bekreftende på at HMS er en viktig. I en kvalitativ intervjuundersøkelse med 27 ledere fremkom det imidlertid at bare én av tre anser psykososialt arbeidsmiljø og HMS som sentrale utfordringer.

- Undersøkelsen viste at det er altfor få ledere som er interessert i menneskene på arbeidsplassen. For AFFer dette en kjempeutfordring i vårt arbeid med ledere.

Både Horverak og Glittenberg arbeider som konsulenter i flere av AFFs bedriftsinterne lederutviklingsprogrammer, som forelesere og som fasilitatorer for lederutvikling i grupper og på individuell basis.

Utydelig ledelse straffer seg

- Det er utrolig spennende å kunne gå inn i organisasjoner på denne måten, kartlegge klimaet, og analysere hvordan lederskap utøves. Det tilbakevendende er at manglende eller utydelig ledelse som regel straffer seg.

- Men ved å tilføre kunnskap om betydningen av å ta vare på og utvikle de mellommenneskelige relasjonene, og inspirere ledere til å ta fatt i disse, vil en så å si alltid oppnå forbedringer.

- Altfor mange ledere er ikke klar over de mulighetene de har for å skape dynamikk og fremgang gjennom systematisk og målbevisst arbeid med arbeidsmiljøet. En pianist må lære å spille på de rette tangentene for å bli god. Det gjelder også ledere, understreker de to konsulentene.

Familielivet må fungere

Horverak og Glittenberg er begge gift, og er mødre til henholdsvis to og ett barn. De kjenner på kroppen den kabalen aktive småbarnforeldre må legge for å få dagene til å gå opp.

De erfarer også at spesielt yngre ledere ønsker å snakke om hvordan de skal få familielivet til å fungere.

- En leder som har et godt samliv vil gjøre en bedre jobb enn en som konstant har konflikter på hjemmebane. Derfor er det relevant og viktig at vi også gir råd om slike spørsmål, fordi det vil være til gagn både for den enkelte leder og for den organisasjonen han eller hun arbeider i.

Fokus på den enkelte leder

- Det er i hovedsak i de åpne lederutviklingsprogrammene på Solstrand vi får anledning til å gå i dybden på slike spørsmål, fordi vi her har hovedfokus på den enkelte leder og den situasjonen vedkommende befinner seg i, påpeker Horverak, som er gruppekonsulent på AFF Yngre Ledere.

- Min spesielle Japan-kompetanse har så langt ikke vært etterspurt av AFFs kunder, men generelt mener jeg bakgrunn og erfaring utenfor Norges grenser kan være verdifull for vårt arbeid med å utvikle ledere, sier Glittenberg.

- Jeg håper etter hvert å få delta i prosjekter der siktemålet er å utvikle kultur og forståelse mellom ledere fra forskjellige nasjoner.

- AFFs kunderelasjoner og nettverk åpner for kolossalt mange spennende oppgaver. I så måte er vi priviligerte, sier de to konsulentene.

Powered by Labrador CMS