Annonse

Sjimpansen vil spørres pent

Sjimpanser er klare til å hjelpe en nabo i nød, men bare hvis de blir spurt, viser ny japansk forskning.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne planlegger mer enn du kanskje tror. (Foto: Clipart.com)

Altruisme hos dyr

Man handler ut fra altruisme når man lar seg bevege av omsorg for andres velferd. En person som er altruistisk er menneskekjærlig og uselvisk, og ofte oppofrende.

I naturen har man etter hvert sett en del dyr hjelpe både sine artsfrender og helt andre dyr, til tross for at de ikke får noen gevinst ut av det og noen ganger til og med setter seg i fare med å gjøre det.

Den slags oppførsel kalles altruistisk og er en av de tingene som utmerker og kjennetegner mennesker.

Men man har altså iakttatt fugler som fôrer andre fuglers unger, og delfiner som hjelper syke eller skadede dyr og mennesker ved å svømme under dem og presse dem opp til overflaten.

Man kjenner også til aper som advarer andre aper om rovdyr, selv om de på den måten risikerer å tiltrekke seg mer oppmerksomhet selv.
 

«Kan du ikke være grei og hjelpe meg?»

Hvis vi kunne snakke sjimpansespråk, ville denne setningen antagelig være uunnværlig. For sjimpansene, som ofte betraktes som våre nærmeste slektninger, hjelper bare en nabo i nød hvis de blir bedt om det.

Det har japanske forskere fra Kyoto University nå vist. De har offentliggjort arbeidet sitt i tidsskriftet PLoS ONE.

Hjelpsomme sjimpanser

I motsetning til tidligere forskningsforsøk lyktes det for japanerne å få sjimpansene til å utvise altruistisk oppførsel (se boks nederst på siden).

Forskerne, med Shinya Yamamoto i spissen, plasserte to sjimpanser i to lukkede, men gjennomsiktige rom med et lite hull i glassveggen mellom dem.

Foran det ene rommet plasserte de en liten beholder med druesaft, som sjimpansen i rommet kunne få fatt i ved hjelp av for eksempel en stokk. Problemet for sjimpansen var imidlertid at den ikke hadde noen stokk på sitt rom.

Men det hadde sjimpansen i det andre rommet. Og som man kan se i forskernes video, var denne apen klar til å gi stokken videre og hjelpe naboen sin.

Det gikk like bra da forskerne monterte en beholder med saft i et av rommene og kastet inn et rør, som var nødvendig for å drikke saften, i det andre rommet.

Eksperimentet ble gjentatt med seks forskjellige par sjimpanser. Resultatet var det samme uansett om sjimpansene var i familie med hverandre eller ikke: Sjimpansen i nød fikk hjelp.

Kanskje skjult dagsorden

Umiddelbart kunne de hjelpsomme sjimpansene ikke få noen gevinst ved å hjelpe naboen. Men det er nå ikke så sikkert, sier Mette Elstrup Steeman, som er post.doc. ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

– Sjimpansene har en svært sterk sosial struktur, med en fast rangorden, slik at det faktisk godt kan være at de prøver å gjøre seg populære og på den måten stige i rang ved å hjelpe andre, forklarer hun.

– Det kunne også være de tenker at hvis de hjelper denne gangen, er det større sjanse for at de selv kan få hjelp en annen gang.

Hjelper bare på anmodning

Elstrup Steeman er imponert over en annen oppdagelse de japanske forskerne gjorde. De la nemlig merke til at sjimpansene bare ga pinnen eller røret til naboen sin hvis naboen selv spurte om det ved for eksempel å rekke armen gjennom hullet eller ved å banke på veggen mellom de to rommene.

– Det er der forskningen deres er banebrytende, sier Steeman.

– Man visste jo at sjimpansene kan oppføre seg altruistisk, men det er helt ny kunnskap at de må spørres om hjelp for å få det.

Hun gjetter at grunnen til det kan være at sjimpansene på den måten prøver å komme seg opp i hierarkiet.

– Hvis man blir bedt om å gjøre noe, har man en litt høyere status enn hvis man bare gjør det automatisk.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Chimpanzees Help Each Other upon Request – Shinya Yamamoto, Tatyana Humle, Masayuki Tanaka – PLos One 14. oktober 2009

Kontaktopplysninger for Mette Elstrup Steeman

 

Powered by Labrador CMS