Kan dragehistoriene være mer enn eventyr?  (Illustrasjon: Microstock)
Kan dragehistoriene være mer enn eventyr? (Illustrasjon: Microstock)

Klimaendringer kan vekke drager fra dvalen

Dragene fantes, ifølge ny forskning. Og det er grunn til å tro at de vil komme ut av langvarig dvale snart, på grunn av global oppvarming.

Det var ikke tilfeldig at det var akkurat 1. april forskning.no brakte nyheten om at dragene faktisk har eksistert. Både historien og artikkelen i Nature kan du fremdeles lese – men dette var altså bare en aprilspøk.

Du har kanskje stilt deg det samme spørsmålet: Hvorfor har vi så mange historier om drager?

Ifølge legendene skal den mesopotamiske kongen Gilgamesh ha nedkjempet en ildsprutende utgave allerede for fem tusen år siden. Og drager opererer både i gamle greske nedtegnelser og i norrøn mytologi.

I dvale

For ikke å snakke om i fortellingene fra Kina, Japan og andre land i Østen. Selv Europas egen Marco Polo skal ha snublet over en tobeint kinesiske drage.

Og nå kliner tre forskere til, og hevder:

Historiene eksisterer antageligvis fordi drager faktisk fantes.

Og ikke nok med det.

Det er grunner til å tro at fabelbeistene kanskje bare har gått inn i en langvarig dvale, og kan dukke opp igjen når forholdene blir bedre. Og det blir de antageligvis ganske snart, skriver Andrew J. Hamilton, Robert M. May og Edwars K. Waters i siste utgave av Nature.

Klima for drager

Det handler nok om temperatur, mener de tre forskerne.

For mens drageskrønene florerte i den varme middelalderen, ble det stadig færre historier om dem utover den lille istid som fulgte etter.

Tilfeldig? Neppe.

Forklaringen er sannsynligvis at monstrene gikk i hi i det kalde været. Og i så fall, hva skjer når den globale oppvarminga igjen puster liv i peisen her nede på kloden?

Et annet moment er maten, skriver Hamilton og co.

Flere riddere

Skal vi tro litteraturen på feltet, er de ildsprutende misfostrene spesielt glad i riddere. (Kanskje fordi de er så herlig sprø utenpå og myke inni?)

Det er ikke til å komme fra at det har vært dårlig med riddere i de siste århundrene. Men i 2014 tok australske myndigheter tak i saken. De stablet rett og slett en gammel, møllspist tradisjon på beina igjen, og begynte å utnevne nye riddere.

Kan den liflige duften av nyslått ridder nå vekke sovende drager til live?

Skrekk og gru.

Her er det bare å kvesse ildraka og investere i en fin asbest-dress.

Flere råd om hvordan du kan forberede deg, finner du her.

Referanse:

Andrew J. Hamilton, Robert M . May & Edward K . Waters, Here be dragons, Nature, 1. april 2015.

Powered by Labrador CMS