Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidlig tamme
Tamhunden (Canis lupus familiaris) er det husdyret som tidligst ble temmet av mennesket, og som derfor har den lengste historien til felles med oss.
Man sier at hunden er menneskets beste venn, og at katten er helt sin egen. Til gjengjeld er hunde- og katteeiere ikke enige om hvilken av de to dyreartene som er smartest.
Men kanskje vitenskapen kan avgjøre tvisten?
− Selv om hunder og katter på mange punkter oppfører seg forskjellig, så har de det til felles at de er rovdyr. Og rovdyr hører til i den intelligente delen av dyreriket, forklarer Jes Søe Pedersen, førsteamanuensis i biologi ved Biologisk institutt ved København universitet.
Årsaken til den høye intelligensen hos rovdyr er at de lever av å jage byttedyr og derfor daglig havner i situasjoner hvor de raskt må kunne bestemme hva de skal gjøre.
Mange byttedyr, som for eksempel fugler og mus, er nemlig heller ikke helt tapt bak en vogn og lar seg derfor ikke uten videre fange.
De gjør alt de kan for å slippe vekk og unngå rovdyrets skarpe tenner og klør. Rovdyret kan bare greie seg hvis det er raskere og smartere enn dem, slik at det kan vinne kappløpet.
Kuene er dumme
For å kunne være intelligent, må man ha noen brikker å flytte med, og det krever plass og en stor hjerne i forhold til dyrets kroppsvekt. Det forklarer også hvorfor drøvtyggere, som for eksempel kuene, har forholdsvis små hoder.
Kuene lever av gress, som ikke løper noe sted, så derfor trenger ikke kua være særlig intelligent for å kunne spise seg mett, forteller han.
− Katt og hund må derimot kunne fange byttet for å kunne overleve. De skal ikke bare spille av et fast program, men må hele tiden kunne ta stilling til en ny situasjon under jakt, og det krever altså en viss intelligens, forteller han.
Det store spørsmålet er så om det er hunden eller katten som er snedigst, og her er det ikke nok å sammenligne hjernenes størrelse i forhold til dyrenes individuelle kroppsvekt. Man må også se på hva de ellers bruker hjernevindingene til, utover å jage.
− Hjernen hos de to dyreartene utgjør stort sett det samme i forhold til kroppsvekten, så derfor kan man ikke umiddelbart bruke det forholdet som en indikator.
− Men man kan si at en hund i motsetning til en katt er et sosialt dyr, og den må bruke noe av sin hjernekapasitet på dette for å kunne være en suksess. Det trenger ikke katten, slik at den kan bruke alle hjernecellene på seg selv.
− Katten har altså kanskje ikke så mye sosial intelligens, men er kanskje raskere på avtrekkeren ute i felten, sier Pedersen og ler.
Intelligens-begrepet er menneskeskapt
Spør man lederen for zoologene i København zoologiske hage, Frands Carlsen, så mener han imidlertid ikke at man kan stille det opp på den måten.
− Intelligens er et uttrykk for hvor godt dyret er til å tilpasse og greie seg i nye situasjoner på en måte som viser forståelse for handlingen.
Annonse
− Mange dyr lærer en eller annen atferd ved å prøve seg fram mange ganger, fram til de finner en løsning, men det er ikke uttrykk for egentlig intelligens.
− Hunden har en mer opportunistisk levemåte enn katten, hvor den generelt lever av flere forskjellige former for mat, noe som gjør at den generelt må være mer oppsøkende og allsidig i sin atferd.
− Og det fortolker man ofte som at den er mer intelligent, sier han, men understreker at han egentlig tar avstand fra å sammenligne forskjellige dyrearters intelligens.
− I min verden er intelligens noe menneskeskapt, noe som er vanskelig å overføre på dyr.
− Det er opplagt at du kan få sjimpanser til å løse mer kompliserte oppgaver enn fisker, og generelt er sjimpanser gode til å løse oppgaver som er relatert til nettopp hverdagen sin, hvor noen løsninger avgjort er et uttrykk for intelligens i egentlige forstand.
− Men til gjengjeld vil fisken være overlegen i mange andre sammenhenger, når man ser på tilpassingen til det miljøet de lever i.
− Hund og katt ligger selvfølgelig tettere på hverandre atferdsmessig, men likevel er en sammenligning umiddelbart svært vanskelig, avslutter han.