Annonse

Havdyr lever uten oksygen

Små korsettdyr kan leve i svovelrike og oksygenfrie saltsjøer. Det er første gang man har funnet flercellede dyr som kan leve uten oksygen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette bitte lille havdyret er helt unikt. Det trenger nemlig ikke oksygen for å greie seg. Den svarte streken nederst er 50 mikrometer lang. Se bilder av flere av de undersøkte havdyra her. (Foto: Roberto Danovaro)

Smådyr på havbunnen

Korsettdyr er en rekke flercellede marine dyr som er mindre enn en millimeter lange. De lever for det meste i avleiringer (sedimenter) på havbunnen.

Den danske zoologen Reinhardt M. Kristensen var det første som beskrev dyrene. Det skjedde i 1983.
 

Livet kan trives under de mest ekstreme forhold. Nå har en gruppe forskere fra Italia og Danmark funnet tre nye arter av korsettdyr som kan klare seg helt uten oksygen.

Det er litt av en sensasjon, for man har aldri før sett flercellede dyr som lever permanent i oksygenfrie miljøer. Det trikset har man hittil trodd var forbeholdt virus og encellede organismer som bakterier.

De seige mikroskopiske dyrene er funnet på bunnen av en saltsjø mer enn tre kilometer nede i Middelhavet – et område med svært lite oksygen, voldsomt høye saltinnhold og massevis av svovel.

Hjerne og over 1 000 celler

– De lever der nede og de formerer seg, forteller professor Reinhardt Møbjerg Kristensen fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Han er en av hovedkreftene bak den vitenskapelige artikkelen i tidsskriftet BMC Biology, hvor dyrene beskrives.

– Det er flercellede organismer som har hjerne og over 1 000 celler. Det er en helt fantastisk oppdagelse, sier Kristensen.

For det er ikke akkurat noe gjestfritt miljø dyrene lever i. Det er ikke noe oksygen, trykket er enormt, og temperaturen er omkring 45 grader. Og det er så mye svovel at det er dødelig for alle andre dyr.

Kristensen forteller at svovelkonsentrasjonen faktisk er så stor at instrumentene på forskernes miniubåt ble ødelagt – de etset simpelthen opp.

Oksygen erstattet av svovel

Men de tre artene av korsettdyr kan greie seg nede i dypet. Og det kan de fordi de kan utnytte svovelet på noenlunde samme måte som andre dyr bruker oksygen.

Iben Heiner Bang-Berthelsen, som var ph.d.-student på prosjektet og er medforfatter av den vitenskapelige artikkelen, forteller:

– Vi har funnet ut at dyrene trolig har en form for bakterier som bryter ned svovel inne i seg.

Mens celler i andre dyr får energi fra små bakterielignende «organer» – organeller – som kalles mitokondrier, har cellene i disse korsettdyrene ikke denne muligheten, for mitokondrier krever oksygen. I stedet har korsettdyrene organeller som utvinner energi fra svovelforbindelser.

På den måten kan dyrene overleve, og nå kan forskerne begynne å lete mer grundig etter dyr i andre miljøer som hittil har vært dømt uegnede for flercellede organismer.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

The first metazoa living in permanently anoxic conditions. BMC Biololgy, 6. april 2010.

Powered by Labrador CMS