Annonse

Ny kjempe-edderkopp funnet

Verdens største hjulspinner-edderkopp, med 12 centimeter beinspenn og 3,8 centimeter lang kropp, er oppdaget. Men ingen grunn til panikk: Den holder til i Sør-Afrika og Madagaskar.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Edderkoppen Nephila inaurata. (Foto: M. Kuntner)

Kjempe-edderkoppen, Nephila komaci, er en såkalt hjulspinner som lager hjulformete fangstnett.

Tropiske Nephila-edderkopper kan spinne enorme nett som er over en meter i diameter. Sist gang en ny art i Nephila-familien ble oppdaget var i 1879.

Årelang edderkoppjakt

Jakten på etterkoppen begynte i 2000, da den slovenske biologen Matjaž Kuntner oppdaget et unikt eksemplar i Pretoria i Sør-Afrika.

- Det var overraskende å finne et kjempe-eksemplar av en Nephila-hunn i Plant Protection Research Institute’s samling, som ikke lignet noen av de kjente artene, sier Kuntner.

Samen med den amerikanske kollegaen Jonathan Coddington jaktet han på den mystiske edderkoppen i årevis, og foretok flere ekspedisjoner til Sør-Afrika i ens ærend for å finne krypet.

Det ble ingen suksess, og spørsmålet var om Pretoria-edderkoppen enten var utdødd eller bare var en unik hybrid.

Nytt funn i Sør-Afrika

Men i 2003 ble det funnet et nytt eksemplar fra Madagaskar, denne gang i Naturhistorisches Museum Wien i Østerrike.

Hybrid-hypotesen kunne dermed trolig droppes – dette var definitivt en art.

Ikke at det hjalp stort i jakten: Undersøkelser av over 2 500 edderkopper fra 37 museer var like fruktløse som feltturene. Hadde edderkoppen dødd ut?

Et kjempemessig edderkoppnett 1 meter i diameter, spunnet av en Nephila-edderkopp. (Foto: M. Kuntner)

Vendepunktet kom da sørafrikanske forskere nylig fant to hunner og en hann i Tembe Elephant Park.

Evolusjon driver kroppsstørrelse

Den nye Nephila-arten er den største hjulspinneren som er oppdaget.

Mens hannene er av “normal” størrelse, er hunnene enorme – fem ganger større enn hannene.

Forskjellen i kroppsstørrelse mellom hanner og hunner, som er typisk for Nephila-edderkopper, er et omdiskutert tema i evolusjonsbiologi.

Er det naturlig seleksjon som fører til at hunnene har blitt så mye større?

Forskjellen i kroppsstørrelse mellom hann- og hunn-Nephila er ekstrem. Her sees den røde hannen til venstre, sittende på ryggen til hunnen. (Foto: M. Kuntner)

Med nye data fra artsfunnet utviklet Kuntner og Coddington en modell for å analysere utviklingen av kroppsstørrelse, og fant at hunnene var om lag sju ganger større nå enn de opprinnelige Nephila-edderkoppene.

Funnene tyder på at det trolig er evolusjon som har påvirket hunnenes størrelse.

Utrydningstruet edderkopp

Det nye edderkoppfunnet er en stor oppdagelse, men står i fare for å bli kortlivet. En av grunnene til at Nephila komaci har vært så vanskelig å finne, er at det er veldig få av dem.

- Vi frykter at arten er truet av utrydning, siden eneste bekreftede habitat er i skogsområder i Tembe Elephant Park, sier Jonathan Coddington.

- Våre data tyder på at det ikke er mange individer, de kan ikke forflytte seg over store områder, og alle kjente lokaliteter er i to utrydningstruete områder – Maputaland og Madagaskar.

Referanse:

M Kuntner, JA Coddington: Discovery of the Largest Orbweaving Spider Species: The Evolution of Gigantism in Nephila. (PLoS ONE, 2009, 4 (10))

Les mer:

Scientists discover largest orb-weaving spider (EurekAlert 20/10/09)

Powered by Labrador CMS