Problemer med bakterier som tåler antibiotika? Smitt dem med virus! Forskere fra Østerrike har funnet en metode som kan redusere bruken av antibiotika til en brøkdel.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bakterier kan bli syke av virus, akkurat som mennesker. Nå har forskere fra universitetet i Wien i Østerrike funnet ut at spesielle virus kalt bakteriofager kan hjelpe antibiotika å slå ut motstandsdyktige bakterier, melder tidsskriftet Chemistry & Industry.
Bakteriofag betyr bakteriespiser, og disse virusene spiser seg gjennom cellemembranen til bakterien.
Mus overlevde dødelig dose
Steven Hagens og kollegene hans gjorde et forsøk der de smittet mus med en dødelig dose av bakterien Pseudomonas bacteria.
Denne bakterien gir mennesker lungebetennelse, og lever ofte i sykehusmiljø der den har utviklet typer som tåler mange sorter antibiotika. Slike bakterier kalles multiresistente.
Pseudomonas bacteria er spesielt resistent fordi den klarer å pumpe ut antibiotika som havner innenfor cellemembranen.
Lager hull i cellemembranen
Alle musene som bare fikk antibiotika døde. Men tre fjerdedeler av musene som også fikk det bakteriespisende bakteriofagviruset overlevde.
Virusene lager hull i cellemembranen til bakterien. Dette ødelegger mekanismen som pumper ut antibiotika, og antibiotikumet får full effekt.
Flere fordeler
Å bruke bakteriofager har tre fordeler. For det første kan antibiotikabruken reduseres til en femtiendedel. Lavere doser betyr mindre risiko for at bakteriene utvikler resistente former.
For det andre kan allerede multiresistente bakterier behandles effektivt, som i tilfellet med Pseudomonas bacteria.
For det tredje er den nye behandlingsformen bedre ved mageinfeksjoner. Antibiotika dreper ikke bare de sykdomsfremkallende bakteriene men også tarmbakteriene som er nødvendige for fordøyelsen, slik at pasienten ofte får diaré av medisinen også.
- Vi ser fram til å kunne bruke slik behandling for å forlenge livet til eksisterende antibiotika og utsette spredningen av antibiotikaresistens, sier Jim Spencer, som underviser i mikrobiologiske sykdommer ved universitetet i Bristol til tidsskriftet Chemistry & Industry.