Norge innførte HPV-vaksine for jenter på 12 år i 2009 og for gutter i 2018. (Foto: Komsan Loonprom/NTB scanpix)

Hvordan fungerte HPV-vaksinen?
Norsk forsker mener at vi kan forvente at 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene forsvinner

Landene med høy vaksinedekning viser en stor reduksjon i antallet HPV-infeksjoner, ifølge en oppsummerende studie.

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner, og den vanligste kreftformen blant kvinner under 35 år, ifølge Kreftregisteret.

Det kan vaksinasjon gjøre noe med.

Den første HPV-vaksinen ble tatt i bruk for over ti år siden, og nå har forskerne sett på resultatene.

Forskere fra Laval University i Canada har nå gjennomført en oppsummerende analyse av 65 studier som dekket fjorten land og 60 millioner mennesker.

Mélanie Drolet fra Laval University er en av forskerne som står bak analysen av vaksinasjonsresultatene. (Foto: Laval University)

Effektiv forebygging

Analysen viser en stor reduksjon i HPV-infeksjoner, kjønnsvortediagnoser og celleforandringer i livmorhalsen, i landene som innførte vaksinasjon mot humant papillomavirus (HPV) på et tidlig stadium. Forekomstene av de farligste HPV-variantene ble mer enn halvert som følge av vaksinen.

I landene med høy vaksinedekning viste studien også en stor reduksjon i påviste celleforandringer i livmorhalsen. Blant jentene fra 13–19 år var reduksjonen på 57 prosent, mens i aldersgruppen 20–24 år var den på 41 prosent.

Forekomsten av virustyper som ikke dekkes av vaksinen hadde også gått ned. Det viser at vaksinene gir bredere beskyttelse for kreftfremkallende virus, ifølge forskeren.

– Studien viser at vi effektivt kan forebygge sykdommer som oppstår etter HPV-smitte, sier forsker Mari Nygård ved Kreftregisteret til Dagens Medisin.

Desto flere som tar HPV-vaksinen, jo mindre blir HPV-smittefaren.

Alle som tar vaksinen vil redusere sin egen risiko for de HPV-relaterte kreftformene, samt unngå å spre HPV-smitte selv.

Skjer over lang tid

HPV er en stor gruppe virus, der enkelte av typene kan føre til kreft. Det er en langvarig HPV-infeksjon som er hovedårsaken til at livmorhalskreft utvikles. (Foto: Sherry Yates Young/NTB scanpix)

En HPV-infeksjon er en forutsetning for utvikling av livmorhalskreft.

Det er HPV-virus av høyrisikotypen som hos noen kan forårsake en vedvarende infeksjon, som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft.

Vanligvis utvikler livmorhalskreft seg i løpet av omtrent 10 til 30 år. HPV kan forårsake kreft i de ytre kjønnsorganene og i skjeden hos kvinner, kreft i penis hos menn, eller i svelget og endetarmen hos begge kjønn.

Det er usikkert hvorfor noen av dem som smittes får kreft, mens andre ikke får det.

– 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene blir borte

Norge innførte HPV-vaksine for jenter på 12 år i 2009. Nygård sier til Dagens Medisin at effekten av vaksinen i Norge vil bli tydeligere etter hvert. Både menn og kvinner kan være smittebærere, og fra høsten 2018 fikk også gutter tilbud om vaksine mot HPV.

– Vi kan forvente at 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene blir borte, sier hun.

Hun mener at en allerede om ti år vil kunne se en tydelig reduksjon i forstadier til kreft og at reduksjonen i antallet tilfeller av livmorhalskreft vil vise seg om rundt 15 år.

Også tidligere undersøkelser har vist at HPV-vaksinen har gitt gode resultater.

Referanse:

Mélanie Drolet, Élodie Bénard, Norma Pérez, Marc Brisson. Population-level impact and herd effects following the introduction of human papillomavirus vaccination programmes: updated systematic review and meta-analysis: The Lancet. Publisert 26. juni 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30298-3

Powered by Labrador CMS