Lokale myndigheter i flere europeiske land forsøker å finne husly til hjemløse for å beskytte dem fra kuldebølgen. (Foto: Marina Zezelina, Shutterstock, NTB scanpix)
Lokale myndigheter i flere europeiske land forsøker å finne husly til hjemløse for å beskytte dem fra kuldebølgen. (Foto: Marina Zezelina, Shutterstock, NTB scanpix)

Kuldebølgen i Europa fortsetter

Kaldfronten med vind og snø fra Sibir fortsetter å skape kaos i flere land på kontinentet.

Publisert

Den ekstreme kulden har krevd minst ti liv over hele kontinentet de siste tre dagene. Hjemløse og eldre er spesielt utsatt.

«The beast from the East», som været har blitt kalt av britiske medier, har trukket kald luft fra Sibir i Russland inn mot resten av Europa, og ført til at flere skoler har stengt og kaos i trafikken.

Sterke kontraster 

De lave temperaturene sentralt og sør på kontinentet står i sterk kontrast til mildværet i Arktis. Tirsdag 27. februar var det meldt tre plussgrader og regn i Longyearbyen, mens temperaturen i Roma var så lav som fire minusgrader.

– Arktis har opplevd en unormal hetebølge denne uken, skrev den europeiske foreningen for geofysikere (EGU) på Twitter.

I Dolina Campoluzzo, nord i Italia, har temperaturen sunket til minus 40 grader, noe av det kaldeste som er målt på kontinentet i år.

Flere døde 

I Polen, hvor minst fire personer har dødd siden 24. februar, har temperaturene falt til minus 12 grader, mens deler av Litauen, som har hatt tre dødsfall som følge av kulden, har opplevd temperaturer under minus 20 grader.

I Frankrike, hvor det er målt 10 kuldegrader og som har blitt følt som minus 18, ble en 35 år gammel mann funnet død i den sørøstlige byen Valance søndag, og en 62 år gammel mann døde i hytta si, i skogen utenfor Paris to dager tidligere. En tredje mann, på 53 år, ble funnet død i en frossen åker i Gresy-sur-Aix mandag.

Lokale myndigheter i flere europeiske land forsøker å finne husly til hjemløse for å beskytte dem fra kuldebølgen.

Selv middelhavsområdene har opplevd uvanlig kaldt vær, med snøfall i Nice, og flere veier er stengt på grunn av snø langs adriaterhavskysten i Kroatia.