Ved å skape digitale varianter av det norske samfunnet håper forskere å finne løsninger på sosiale konflikter. (Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Ved å skape digitale varianter av det norske samfunnet håper forskere å finne løsninger på sosiale konflikter. (Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Forsker på virtuelle modeller av Norge

Hvordan kan politikere få til best mulig integrering av innvandrere? Hvordan kan de løse problemer med religiøs vold og andre sosiale konflikter i samfunnet? Ved hjelp av datasimulering og kunstig intelligens skal forskere ved Universitet i Agder skape virtuelle versjoner av samfunnet. De skal eksperimentere med digitale utgaver av innbyggerne. Målet er å hjelpe politikere med å finne tiltak som kan løse problemer og senke spenninger i samfunnet.

– Sosial simulering kan hjelpe oss å forstå mekanismene i samfunnet bedre. Dette er nyttig både for forskere og for politikere, sier professor F. LeRon Shults ved Universitetet i Agder. Han leder prosjektet MODRN i samarbeid med forskere fra Center for Mind and Culture i Boston.

De bruker virkelige data fra befolkningen for å simulere hele samfunn der innbyggerne er programmert med sin egen måte å se og samhandle med verden på. Ved å programmere disse individene slik at de er representative for befolkningen, kan forskerne gjøre eksperimenter med samfunnet.

– Vi kan justere arbeidsmarkedet og utdanningsnivået blant individene i modellen. Vi kan til og med ta høyde for naturkatastrofer og hva dette for eksempel gjør med integrering. Om vi synes en variabel er interessant, kan vi legge den til, sier Shults.

Les hele saken på nettsidene til Universitetet i Agder

Powered by Labrador CMS