Dagens dommedag: Marsboerne kommer!

Eller vi får besøk fra noen andre fra det ytre rom. Lander de på kloden vår er det ikke godt å si hva som vil skje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Astronomer og hobbystjernekikkere har myst ut i verdensrommet i årevis, på leting etter tegn fra utenomjordiske vesener. Så langt er det dårlig med håndfaste beviser for deres eksistens (Gry Jannicke teller ikke). Men hva om de finnes, og i tillegg har tenkt seg en tur innom?

Griske gjester?

Med litt uflaks er de bare ute etter vannet vårt eller noe, og feier oss til side som en annen maurkoloni, før de tar sitt og drar. (Dere har vel sett Independence Day?) Virker evolusjonskreftene i resten av universet, er det god grunn til å tro at de fremmede er mye mer interessert i å opprettholde sin egen eksistens enn vår.

Og selv om de utenomjordiske er greie vesener som bare vil hilse på, kan det godt gå galt likevel. De kan for eksempel ha med seg bakterier, sopp eller helt ukjente typer mikroorganismer i bagasjen.

Slike fremmede småkryp kan i teorien også følge med i vår egen last, for eksempel med den første bemannede turen til Mars. Viser det seg at uhumskhetene liker mennesker, kan det fort bli slutten for hele sivilisasjonen.

?og andre kontaktproblemer

På den annen side kan kontakten med fremmede, intelligente raser gå strålende, helt til jorda blir et så populært turistmål at den blir sugd tom for ressurser på et tiår. Eller er det tusen ganger finere på andre planeter, slik at jorda etter hvert blir helt avfolket?

Det kan også tenkes at jorda egentlig er den forsømte bakhagen til en eller annen sivilisasjon der ute. Når de kommer tilbake og finner ut at den er overgrodd av ekle parasitter (les: oss), gir de kloden en real omgang av Primatkverk for å få den i stand igjen.

Visse sci-fi-forfattere har også spekulert på om ikke hele kloden kan gå med i ett eller annet gigantisk, intergalaktisk byggingsprosjekt som noen der ute har vedtatt. Men for å være litt realistisk oppi all usannsynligheten er det kanskje våre egne reaksjoner på utenomjordiske motstykker som utgjør den største faren for sivilisasjonen.

Kaos!

Får vi plutselig vite om utenomjordiske vesener med teknologi som overgår alt vi har drømt om, vil det snu opp ned på hele tilværelsen for jordboerne. Det herskende verdensbildet, med menneskene på toppen, ville med ett bli totalt ubrukelig, og religionene får utfordringer som vil få evolusjonsteorien til å høres ut som en salme.

Den største faren med gjester fra stjernene er antageligvis at det vil bryte ut kaos, kollektiv depresjon eller tiltaksløshet, og at vi mennesker mister meninga med livet totalt av syne. Skal man se nøkternt på saken, finnes det jo nok av jordisk dokumentasjon på hva som skjer når et avansert samfunn møter et mer primitivt folk.

Den avdøde fysikeren Gerard O’Neill skal ha uttalt at den avanserte vestlige sivilisasjon har hatt en ødeleggende effekt på alle primitive samfunn den noensinne har kommet i kontakt med, selv når vi virkelig har prøvd å være forsiktige. Han så ikke noen grunn for at det samme ikke skulle kunne skje med oss.

Kilder:

Powell, Corey S.; 20 ways the world could end; Discover Vol. 21 No. 10 (October 2000), og den relativt livlige fantasien til medlemmer i redaksjonen.

Powered by Labrador CMS