- Trygt å drikke lettbrus

Sukkerholdig brus og annen leskedrikk kan uten helserisiko byttes ut med drikke tilsatt kunstige søtningsstoffer, viser ny rapport.

Unntaket er barn under tre år, som ikke bør få drikke med kunstige søtningsstoffer, skriver Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet, på grunnlag av rapporten.

Sommeren 2004 var spørsmålet om det er sunt å drikke lettbrus framfor brus med sukker et hett tema.

Fordi det ikke fantes nok kunnskap, ba Mattilsynet Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å vurdere de helsemessige konsekvensene.

Kutt i sukkerbruk

- De fleste kan redusere sukkerinntak ved å drikke saft, nektar og brus med søtstoffer i stedet for sukker uten risiko for helsefare fra tilsetningsstoffer, sier Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet i en felles uttalelse etter at resultatet er klart.

Ved å kutte ut sukkeret i brusen, vil det på sikt ha stor helseeffekt, særlig for å redusere overvekt, men også for tannråte.

Syreskader på tennene kan oppstå uansett hva man velger. Så man bør ikke overdrive.

Benzosyre

- Et hyppig inntak, særlig mellom måltidene, av drikke tilsatt sukker og drikke med søtstoffer, frarådes for å redusere risiko for syreskade på tenner, sier Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet.

Dessuten står høykonsumenter som bytter over til drikke tilsatt kunstig søtningsstoff, i fare for å få i seg større mengde av konserveringsmiddelet benzosyre enn det som er bevist trygt. Dette gjelder bare kvinner.

- Vi ønsker derfor å gjennomføre et prosjekt der vi undersøker alle kilder til benzosyre sier Ingvild K. Tømmerberg, rådgiver i Mattilsynet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS