Kvinner motiveres av fotball

På fire måneder ble utrente kvinner som aldri hadde spilt fotball før, i generelt bedre fysisk form enn de som drev med løpetrening.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotball er et bejublet lagspill verden over, ikke bare for sine fysiske utfordringer. I en ny studie vektlegger kvinner også den sosiale delen ved idretten. (Foto: Anders Kjærbye)

Ikke bare det; kvinnene som sparket ball var mer motiverte for å trene og fortsette med aktiviteten sin, enn deltakerne som løp.

Det viser ny dansk studie som publiseres i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Kvinnene trente to ganger i uken, der hver av øktene varte én time. Fotballkvinnene bedret kondisjonen med 15 prosent, mens de som løp styrket den med 10. Samtidig økte muskelmassen i bena med henholdsvis 11 og 8 prosent.

Ballsparkerne oppnådde dessuten å bli 12 prosent raskere, og at andelen kapillærer per muskelfibre økte med 18 prosent.

Kapillærer er små blodårer. Når det ble flere slike, forbedres kroppens muligheter til å gi musklene mer oksygenrikt blod, og hjertemuskulaturen blir i stand til å pumpe mer effektivt.

- Effektiv kombinasjontrening

Forskerne bak studien mener det er mulig å konkludere med at mosjonsfotball for kvinner er en effektiv kombinasjonstrening som gir høy puls, og samtidig har utallige intense bevegelser, som sprint, vendinger, hopp, taklinger og skudd.

Laila Ottesen, Københavns universitet.

Det betyr at man gjennom fotballen oppnår en kombinasjon av hjerte-/kretsløpstrening og styrketrening som er effektiv, heter det i et presseskriv fra Københavns universitet.

I utgangspunket skulle man kanskje tro at fleksibiliteten løpetrening inviterer til, ved at du i større grad kan bestemme selv når du vil trene, ville sørge for at formen lettere forbedres og treningsaktiviteten opprettholdes.

Denne studien viser imidlertid at det var lettere å skvise trening inn i ukens mange gjøremål, når kvinnene hadde faste datoer og tidspunkter å forholde seg til.

Se video fra fotballøkt her. (Københavns universitet)

Se video fra løpeøkt her. (Københavns universitet)

Fotballkvinnene opplevde større glede ved aktiviteten, og vektla også muligheten for å stifte nye bekjentskaper. De mente rett og slett at fotballen var mer lystbetont, og at den egnet seg godt til å bygge sosial kapital, ifølge prosjektets nettside.

Morsomt sammen med andre

- Det virkelig interessante er at kvinnene som spilte fotball skilte seg fra løperne med hensyn til motivasjon. Løperne ble motivert av tanken om å komme i form og få bedre helse. Fotballspillerne på sin side fokuserte på spillet i seg selv, det sosiale, og at de hadde det morsomt sammen med andre.

Fra en treningsøkt i fotballgruppa. (Foto: Anders Kjærbye)

- Kombinert med de sosiale aspektene, gjør det fotball til et flott alternativ til løping, sier førsteamanuensis Laila Ottesen.

Det er fordelene med fotball. Medaljens bakside med en slik fysisk sport er skadene, som må sies å være ganske utbredt, særlig på elitenivå. I barnefotball er det derimot nesten ikke alvorlige skader, har en annen studie vist.

Den danske forskeren kan videre fortelle at kvinnene som ble satt sammen i fotballgruppen i forskningsprosjektet har fortsatt å spille sammen, mens kun et fåtall i løpegruppen har opprettholdt sin aktivitet.

- Faktisk har noen av kvinnene fra løpegruppen begynt å spille fotball etter at prosjektet vårt var avsluttet, sier Ottesen i en pressemelding fra det danske universitetet.

I to år har 30 forskere fra universitetet i den danske hovedstaden undersøkt fysiologiske, psykologiske og sosiologiske aspekter ved kvinnefotball og løpetrening. Til sammen 100 utrente kvinner i alderen 18-47 år medvirket i studien.

Kvinnene som spilte fotball i forskningsprosjektet syntes det var så gøy at de har fortsatt med ballsparkingen. (Foto: Mikal Schlosser)

Referanse:

Bangsbo, Nielsen, Mohr, Randers, Krustrup, Brito, Nybo and Krustrup. Performance enhancements and muscular adaptations of a 16-week recreational football intervention for untrained women. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, 2009).

Les mer:

Københavns universitet: Fotbold, løb og sundhet for kvinder (prosjektets hjemmeside)

Pasienthåndboka: Hjerte, blodkar og trening

Powered by Labrador CMS