Periodontitt ødelegger vevet rundt tennene, både på siden av tanna og under den. Her har tannkjøttet blitt ødelagt og trekker seg tilbake, slik at det danner seg mellomrom mellom tennene. (Foto: Science Photo Library)

Melkesyrebakterie kan bekjempe vanlig tannsykdom

Over halvparten av alle nordmenn over 40 har periodontitt, som kan gjøre at tennene løsner. Melkesyrebakterier kan være løsningen i behandling av sykdommen.

Av de som rammes vil mellom fem og ti prosent miste tennene som følge av sykdommen, som forårsakes av ulike bakterier.

Sravya Nakka ved Örebro universitet har i sin doktoravhandling undersøkt mulige behandlingsmetoder av periodontitt, som er en betennelse i tannvevet. Nakka har spesielt sett på en av bakteriene som kan forårsake sykdommen, nemlig Porphyromonas Gingivalis (P. gingivalis).

Nakka så blant annet på effekten av et bestemt stoff som kan hindre at andre bakterier vokser fram. Dette stoffet er et såkalt bakteriocin og lages av en melkesyrebakterie.

– Det viste seg at dette bakteriocinet hemmer tilveksten av P.gingivalis, samtidig som det stimulerer til vekst i celler som er involvert i å lege sår og vev. Dette viser at bakteriociner har en viktig rolle i forebygging av P.gingivalis-infeksjoner og periodontitt, sier Nakka i en pressemelding fra det svenske universitetet.

Periodontitt

En sykdom som påvirker vevet rundt tennene, og som i alvorlige tilfeller gjør at tennene kan løsne.

Det er hovedsaklig tre bakterier som knyttes opp mot sykdommen:

     -Porphyromonas gingivalis

     -Tannerella forsythia

     -Aggregatibacter actinomycetemcomitans
 

Vanlig sykdom

Periodontitt er en sykdom som påvirker vevet i tennene, og som kan gjøre at tennene løsner. Ifølge Store Norske Leksikon er det den hyppigste årsaken til tanntap i Norge etter fylte 40.

Sykdommen utvikles gradvis, og oppdages sjelden før den har kommet langt.

Ifølge professor i periodonti ved Universitet i Oslo, Hans Ragnar Preus, er det større risiko for at du får sykdommen hvis du slurver med tannpussen. Hvis tannlegen din i tillegg er uoppmerksom, kan sykdommen utvikle seg i fred. Bakteriene har nemlig bedre kår der det finnes plakk.

Det er likevel mulig å behandle sykdommen, men det må gjøres riktig.

– Det gjøres ved å rense alle tennene ved hjelp av ulike instrumenter. Man renser under tannkjøttet, der bakteriene finnes. Det kan også kombineres med antibiotika, men det gjøres sjelden, sier Preus.

I tillegg må pasienten holde det rent, både ved hjelp av vanlig tannbørste og en såkalt mellomromstannbørste, som renser mellom tennene.

Sammenheng med andre sykdommer

Periodontitt, eller tannløsningssykdom, har tidligere blitt koblet opp mot andre sykdommer, deriblant åreforkalkning.

I en studie fra 2005 fant forskere fra Columbia University det de mente var en klar sammenheng mellom bakterier som forårsaker periodontitt, og åreforkalkning.

– Dette er det mest direkte beviset man har funnet for at tannløsningssykdom kan føre til slag eller hjerte- og karsykdommer, sa assisterende professor Moïse Desvarieux til forskning.no den gang.

Hans Preus mener likevel ikke at denne sammenhengen er godt nok dokumentert.

– Mest sannsynlig er det at de som har tannkjøttsykdommer, er samme kategori mennesker som også har hjerte- eller karsykdommer.

Referanse

Sravya Nakka: Development of novel tools for prevention and diagnosis of Porphyromonas gingivalis infection and periodontitis. Doktordisputas Örebro universitet, 28.10.2016. ISBN: 978-91-7668-162-8 Sammendrag.

Powered by Labrador CMS