Forskere skal undersøke om en blodprøve kan brukes for å skille mellom personer med og uten Alzheimer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Forskere skal undersøke om en blodprøve kan brukes for å skille mellom personer med og uten Alzheimer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Skal forske på sammenhengen mellom gener og Alzheimer

Kan en enkel blodprøve påvise Alzheimer sykdom tidlig i sykdomsforløpet? Det skal forskere i Sykehuset Innlandet forsøke å finne ut av.

Prosjektet ble nylig tildelt 1,1 millioner kroner gjennom den årlige tildelingen av forskningsmidler i Helse Sør-Øst.

Tildelingen skal finansiere et postdoktorstipend over tre år for stipendiat Yehani Wedatilake. Prosjektet vil inkludere blodprøver fra til sammen 400 personer rekruttert fra hukommelsesklinikker i Norge.

Blodprøvene vil bli undersøkt med den nyeste teknikken, der alle menneskets mer enn 2000 microRNA vil bli undersøkt. MicroRNA er små genetiske biter som er med på å finjustere genenes proteinproduksjon.

– Målet med dette prosjektet er å undersøke om undersøkelser av microRNA i en blodprøve kan brukes for å skille personer med Alzheimer sykdom fra personer uten kognitiv svikt, sier prosjektleder Sverre Bergh.

Han er forskningsleder ved Forskningssenteret for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom i Sykehuset Innlandet.

Les mer om prosjektet på nettsidene til Sykehuset Innlandet.

Powered by Labrador CMS