Forskere hevder de er nærmere en blodprøve for å påvise fibromyalgi enn noen gang. (Illustrasjonsbilde: TippaPatt, Shutterstock, NTB scanpix)
Fibromyalgi kan oppdages i blodprøve, ifølge amerikanske forskere
Amerikanske forskere hevder de kan påvise fibromyalgi med en blodprøve. Norsk forsker er skeptisk.
Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som påvirker bindevev, muskler, leddbånd og sener. Diagnosen slår ikke ut på prøver. Forskerne bak en ny studie håper at funnene deres kan bidra til en enkel og rask diagnose.
De amerikanske forskerne hevder nemlig å ha oppdaget en såkalt molekylær signatur i blodet hos pasienter med fibromyalgi.
Personer med sykdommen har ofte blitt feildiagnostisert eller udiagnostisert. Hovedforskeren bak studien, Kevin Hack Shaw, håper at funnet kan være et vendepunkt for pasienter og at det vil bli lettere å få riktig behandling og gode råd om hvordan man håndterer kroniske smerter.
– Vi finner klare metabolske mønstre i blodet til et dusin pasienter med fibromyalgi. Dette bringer oss nærmere en blodprøve enn vi noensinne har vært, sier Hackshaw i en pressemelding.
Vanskelig å diagnostisere
For å diagnostisere fibromyalgi er leger avhengige av hva pasienten selv forteller om symptomene sine. Etter det tar legen en fysisk vurdering av pasientens smerte, med fokus på spesifikke punkter.
– Fibromyalgi er for øyeblikket uhelbredelig. Selv om behandlingen er begrenset til trening, opplæring og antidepressiva, er det en mange fordeler ved å få en nøyaktig diagnose, forteller Hackshaw.
En diagnose kan utelukke andre sykdommer, bekrefte at pasientens smerter og symptomer er reelle og gjøre at det blir lettere for leger å gjenkjenne hva det er og på den måten finne en passende behandling.
– Ingenting er verre enn å være i en gråsone hvor du ikke vet hvilken sykdom du har, sier en annen forsker bak studien, Luis Rodriguez-Saona, i samme pressemelding.
Rundt 3 til 5 prosent av Norges befolkning har sykdommen. Rundt 90 prosent av dem er kvinner. Årsaken til hvorfor man utvikler den er ukjent.
Oppdaget klare mønstre
– Omtrent 40 prosent av pasienter som går på sterke smertestillende på grunn av kroniske smerter, møter kriteriene for å bli diagnostisert med fibromyalgi. Smertestillende vil ofte gjøre sykdommen verre, og absolutt ikke bedre, forteller Rodriguez-Saona.
Neste steg for forskerne er en større klinisk test for å se om det de oppdaget i denne studien kan repeteres.
Den nye studien tok for seg 50 personer med fibromyalgi, 29 med leddgikt, 19 som hadde artrose og 23 med lupus.
Forskerne undersøkte blodprøver fra hver deltaker ved hjelp av en teknikk som kalles vibrasjonsspektroskopi. Forskere oppdaget klare mønstre som konsekvent skilte de med fibromyalgi fra de med lignende lidelser.
Først analyserte forskerne blodprøver fra deltagere med ulike sykdommer som de allerede visste om, så kunne de se om det var et mønster for hver diagnose videre. De andre blodprøvene ble testet uten at forskerne visste om deltagernes diagnoser. Forskerne klarte å finne den aktuelle sykdommen basert på blodprøvene.
Forskeren Rodriguez-Saona ønsker i neste runde å undersøke 150 til 200 personer per sykdomsgruppe for å se om funnene deres er vil fungere i en større, mer mangfoldig gruppe.
Kanskje kan arbeidet føre til identifisering av et bestemt protein eller en syre eller en kombinasjon av molekyler som er knyttet til fibromyalgi, sier Rodriguez-Saona.
Målet til Hackshaw er å ha en test klar for utbredt bruk innen fem år.
Skeptisk til resultatet
Professor Egil Andreas Fors ved NTNU Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie er skeptisk til resultatet.
– Vi trenger ikke å avvise det helt, men det har ikke vært nevnt noe særlig i fagmiljøet, sier Fors til forskning.no.
Blant annet hevder den nye studien å kunne skille mellom fibromyalgi og andre sykdommer.
– Dette er lite forsket på, så det ikke så mye annet man kan sammenligne funnene med, forklarer Fors.
Det er fremdeles vanskelig å skille mellom fibromyalgi og andre sykdommer. Mange pasienter kan ha flere sykdommer samtidig eller utvikle en til etter hvert.
– Det er vanskelig å si om en pasient har leddgikt eller fibromyalgi, for det går an å ha begge deler. Derfor er det vanskelig å trekke ut noe eksklusivt fra en blodprøver, sier Fors.
Han mener likevel studien er interessant, og kan være et godt bidrag til forskning videre.
– Denne studien har ikke tatt for seg et stort materiale, men funnene er lovende. Det vil være spennende dersom de klarer å gjenta disse funnene med et større materiale, sier Fors.
Referanse:
Kevin V. Hackshaw m.fl: Metabolic fingerprinting for diagnosis of fibromyalgia and other rheumatologic disorders, Journal of Biological Chemistry, 2019