Å trene med migrene

Ruth Helene (27) har hatt migrene flere ganger i uka i seks år. Hvordan kan hun da klare å trene kampsport nesten hver dag?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ruth Helene elsker å trene capoeira. Da må hun trosse migrenen i blant. (Foto: Privat)"

Om forskningen

22.000 mennesker svarte på spørsmål om sine treningsvaner og hodepine i 1997, og igjen nå, elleve år etter.

Det viser seg at folk som trener hardt regelmessig har større sjanse for å utvikle migrene enn de som ikke gjøre det.

Og; ”vanlig” hodepine kan unngås hvis man trener mye.

26 migrenepasienter ble satt på et treningsprogram med moderat intensitet - viste at de fleste tålte dette godt, og fikk ikke migrene av det.

Migrenestudien er et skandinavisk samarbeid der blant annet Norsk Kompetansesenter for hodepine har bidratt.

Kilder:

Norsk Kompetansesenter for hodepine

Varkey E, Hagen K, Zwart JA, Linde M. Physical activity and headache: results from the Nord-Trøndelag Health Study. Cephalalgia Online, September 2008

Varkey E, Cider Å, Carlsson J, Linde M. A Study to Evaluate the Feasibility of an Aerobic Exercise Program in Patients With Migraine. Headache online, 9. September 2008

- Jeg trener ikke hvis jeg allerede har migrene - da har jeg bare lyst til å ligge et sted og ikke bli forstyrra. Men jeg ser sjelden noen sammenheng mellom trening og migrenen min, sier Ruth Helene til forskning.no. 

Hun trener kampsporten capoeira opptil seks dager i uka, og sykler noe i tillegg. Hun tror typen trening hun utøver, kan ha noe å si for at hun sjelden får anfall i forbindelse med øktene.
 
- I capoeira legges det mye vekt på balanse, konsentrasjon og kroppskontroll, og det er sjelden jeg tar meg helt ut, sier hun. 

Dette kan stemme med resultatene fra en ny skandinavisk hodepinestudie, som viste at migrenepasienter tåler nokså hard trening, så lenge de ikke kommer til punktet for utmattelse.

Varsku til hardtrenere

Selv om det ikke skjer så ofte, hender det at Ruth Helene får migrene under trening, men da er det ofte ikke før etter trening at hodepinen slår inn for fullt. 

- Jeg er såpass fokusert under treningen at jeg ikke merker det helt, men det er først når jeg er ferdig med økten og slipper konsentrasjonen at jeg merker smertene - når kroppen slapper av igjen, sier hun. 

I den nye studien, som blant annet Norsk Kompetansesenter for hodepine har bidratt til, kom det også fram at de som hardtrener, er de som har størst sjanse for å utvikle migrene, også akutt rett etter en treningsøkt. 

Mange migrenepasienter har merket at hard trening kan gi dem migrene, men det har hittil ikke vært dokumentert at hard trening gir økt risiko for å utvikle lidelsen på sikt. 

- Det er litt skuffende å høre, synes Ruth Helene.

- Man prøver jo å gjøre alt riktig i forhold til migrenen. Jeg drikker ikke, spiser ikke sjokolade, og jeg trener, noe jeg tenker at er sunt, sier hun. 

Migrene i toppidretten

At hard trening viser seg å gi økt forekomst av migrene på sikt, kan kanskje få noen brikker til å falle på plass for toppidrettsutøvere som sliter med migrene spesielt i forbindelse med konkurranser. 

Imidlertid tror overlege i nevrologi ved St.Olavs hospital i Trondheim, Knut Hagen at kan være vanskeligere for folk som trener ofte å se en sammenheng mellom trening og migrene, enn det er for dem som trener sjeldere. 

- Det kan være vanskelig for de som trener så mye å forstå at det er treningen som kanskje gir dem migrenen - når de har treningen som en del av hver dag, kan det være den som utløser anfallene, men det kan også være andre ting i det daglige.

- For de som trener litt sjeldnere er det lettere å se sammenhengen. Trener du en gang i uka og alltid får migrene etter den økten, ser du kanskje raskere sammenhengen, sier han. 

Migreneanfall kommer vanlig hvis innen et døgn etter man blir utsatt for en utløsende faktor, som for eksempel trening. Men det kan også ta opptil døgn fra migrenen blir trigget, til den manifesterer seg i all sin ubehagelighet.

Bør man trappe ned?

-Bør man nå fraråde folk fra å trene hardt, og istedet oppfordre til trappe ned på treningen for å finne ut om migrenen holder seg borte?

- Det er vanskelig å råde en toppidrettsutøver, en iherdig mosjonist eller en trener til å trappe ned på eller slutte med trening.

- Jeg er en stor tilhenger av at folk skal trene fordi det hjelper på så mange andre ting.

- Dessuten, hvis du ber en som elsker treningen om å ta det rolig, tar du jo kanskje noe av livsgleden fra personen, så dette er noe man må finne ut av selv, sier Knut Hagen til forskning.no.

Powered by Labrador CMS