Har Gud et eget rom i hjernen?

Hva er det egentlig som gjør at noen mennesker er religiøse, mens andre sverger til ateismen? Ei gruppe amerikanske forskere mener troa sitter i temporallappen i hjernen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke sikkert at man kan velge om man vil tro eller ikke. Mye tyder nemlig på at hjernen til troende mennesker er fysisk annerledes fra tenkeboksen til ateistene. En sjelden sykdom satte forskerne på sporet av den kontroversielle oppdagelsen, skriver BBC.

Religiøse hallusinasjoner

Temporallapp-epilepsi (TLE) er en merkelig sykdom, og noen få av de som rammes får bisarre religiøse fantasier med på kjøpet. Under anfallene kan pasientene oppleve temmelig intense møter med både Gud og Gammel-Erik, eller føle nærvær av andre åndelige vesener.

Dette merkelige fenomenet ga professor V. S. Ramachandran ved University of California mistanke om at det er nettopp i temporallappen at troa sitter.

Test

I 1997 bestemte professoren seg for å teste ut teorien ved å sammenligne ateister, superreligiøse mennesker og TLE-paienter. Etter å ha festet svettemålingsutstyr på huden til hele hurven, viste forskerne frem 40 ord av ymse slag.

Ordene var en fin blanding av voldelige, seksuelle, religiøse eller nøytrale begreper, og forskerne var altså interessert i å finne ut om de ulike gruppene reagerte forskjellig. Resultatene lot ikke vente på seg.

Da TLE-pasientene fikk øye på Jesus eller kjerub eller noe annet gudelig, reagerte kroppen voldsomt. Ateistene reagerte i stedet på de seksuelle ordene, og de religiøse ble oppskjørtet av både religiøse og seksuelle begreper.

Finnes gudemodulen?

Dette er altså de første bevisene for at kroppslige reaksjoner på religiøse symboler styres fra temporallappen, og forskerne undrer på om vi ikke rett og slett har en gudemodul oppe i hodet.

(Foto: Colourbox)

Evolusjonsbiologene tenker seg at en slik mekanisme kan ha utviklet seg fordi den sørget for samarbeid, orden og stabilitet i stadig mer kompliserte menneskesamfunn. Noen spekulerer også på om religiøse figurer som Paulus og Moses rett og slett kan ha hatt temporallapp-epilepsi.

Men motbeviser en trosskapende temporallapp Guds eksistens? Vel, det er som vanlig opp til egen tolkning.

- Det ville vel ikke være så overraskende om Gud skapte oss med en fysisk fasilitet for tro, sier Richard Harries, en talsmann for biskopen i Oxford.

BBC: God on the Brain

Powered by Labrador CMS