Om du er allergisk mot metall bør du se opp for hudkreften Marjolin. Illustrasjon: Colourbox
Om du er allergisk mot metall bør du se opp for hudkreften Marjolin. Illustrasjon: Colourbox

Allergi mot metaller kan føre til sjelden hudkreft

Pasienter med metallallergi som får satt inn implantater kan utvikle betennelser, som igjen gir risiko for aggressiv og uvanlig hudkreft.

Metallallergikere må være oppmerksomme

Metallallergikeren kan reagere på ulike metallgjenstander. Vedkommende bør unngå smykker av sølv og gull, brilleinnfatninger av metall, glidelåser, jeansknapper, trykknapper, bh-spenner,mynter, metallhåndtak, husholdningsutstyr, verktøy, kontorutstyr, strikkepinner, synåler og lignende.

Allergikeren bør videre unngå blå farge ved tatovering , siden fargen inneholder kobolt.

Ved svetting eller sår øker eksemreaksjonen i kontakt med metall.

Metallallergikere bør unngå mat på hermetikk, samt koking av mat i metallgryter.

Du kan unngå reaksjoner om nikkelet eller koboltet er i rustfritt stål. Dette fordi stoffene er hardt bundet til metallet.

Kilde: Hudlegekontoret

Pasienter som er overfølsomme for nikkel, kobolt og krom kan utvikle kronisk betennelse som en reaksjon på implantater og annet metall de er i kontakt med. Det kan igjen fremme utviklingen av hudkreft. Dette viser en ny amerikansk studie.

Fem prosent av pasientene som får operert inn et implantat av metall, for eksempel etter benbrudd, utvikler betennelsesutslett. De kan få hevelser, leddsmerter og leddsvikt.

Kvinner har ti ganger større sjanse for å utvikle allergi mot nikkel og kobolt. For å unngå betennelse, bør man holde seg unna metallsmykker, armbåndsur, mynter og øresmykker.

Metallallergi førte til kreft

En amerikansk pasient fikk utslett på ankelen etter å ha fått operert inn en metallstang etter et brudd. Utslettet på huden kom på samme sted som implantatet inne i beinet. 

Det viste seg at pasienten var allergisk mot nikkel, og kirurger fjernet derfor stangen i beinen. 

Men pasientens utslett fortsatte. Partikler av nikkelmetallet lå igjen i hudvevet, og forverret den allergiske reaksjonen.

Først flere år senere ble pasientens utslett diagnostisert som en type kreft. Kreften kalles på engelsk marjolin’s ulcer og er smertefull med langsom utvikling.

- Det beste er å unngå det du er allergisk mot, men det kunne ikke denne pasienten, sier seniorforskeren på studien, Wayne Yokoyama, som jobber ved Howard Houghes medisniske institutt i Washington University.

Sjelden blant unge og friske

Denne typen kreft utvikles svært sjelden blant friske og unge mennesker. Den finnes oftere hos pasienter som tidligere har hatt hudkreft. Pasienten i denne studien var 50 år, men hadde ikke tidligere hatt hudkreft.

Pasienter med metallimplantater bør bli overvåket for betennelser, mener de amerikanske forskerne. 

De undersøkte om implantater av metall kan bidra til svulstdannelser, gjennom museforsøk med kontaktallergi.

Allergien utvikler seg vanligvis når huden din berører eller kommer nær dyr, mat eller metall. En vanlig typer kontaktallergi er mot nikkel.

Forskerne så den samme utviklingen hos musene. De små dyra fikk, i likhet med pasienten, hudkreft i form av svulster på ytterste cellelag.

 

I dag finnes det implantater som ikke inneholder nikkel, kobolt og krom.

Referanse:

Yokoyama m.fl:  Chronic allergic contact dermatitis promotes skin cancer. The Journal of Clinical Investigations, 8. oktober 2014

Powered by Labrador CMS