– Stress gjør at kvinner dør tidligere

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forventet levealder for kvinner kan være i ferd med å falle på grunn av stress, ifølge svenske forskere.

– Det er en hypotese vi har, men mye av dette tar tid å fastslå, så det kan ta mange år før man vet med sikkerhet, sier Kristina Orth-Gomér, professor i samfunnsmedisin ved Karolinska institutet.

I takt med at kvinner har gått fra å være hjemmeværende til yrkesaktive har de stressrelaterte sykdommene, deriblant hjerte- og karsykdommer, økt.

– De utsettes for like mye stress i familien som på jobb, så det blir dobbelt stress, sier Orth-Gomér.

Hjerte- og karsykdommer kan blant annet oppstå som følge av søvnproblemer, og en kommende studie viser at kvinner sover dårligere enn menn. Stress antas i mange tilfeller å være årsaken.

– Vi ser i studien at det i hovedsak er snakk om mange oppvåkninger snarere enn innsovningsproblemer eller vanskeligheter med å ivareta søvnen om morgenen, sier Torbjörn Åkerstedt professor ved Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet og Karolinska institutet.

Mesteparten av forskningen på området dreier seg om menn, men fredag ble det holdt en stor internasjonal konferanse i Stockholm om stress og helse hos kvinner.

– Vi forsøker å samle internasjonal og nasjonal kunnskap for å se hva det er mulig å trekke slutninger om når det gjelder risiko hos kvinner, sier Orth-Gomér. (©NTB)

Powered by Labrador CMS