En notis fra Statens vegvesen - les mer.

Appen
Appen "Kolonnekjøring" gir kolonneleder oversikt over alle deltakerne. (Foto: Marius Skjerve Staulen)

App skal gjøre kolonnekjøring tryggere

En mobilapp kan i framtiden sikre at alle biler klarer å henge med i kolonnen.

– Hvis du deltar i en kolonne er det viktig at avstanden til forangående bil ikke blir for stor, slik at du mister den av syne. Med en app kan kolonneleder forsikre seg om at alle kjøretøy kommer seg trygt over fjellet, sier Roger Martinsen i Bouvet Norge.

Selskapet har i samarbeid med Statens vegvesen, utviklet en app som kan brukes av deltakerne i en kolonne. Appen bruker GPS-data for å måle avstanden mellom kjøretøyene, og informasjonen sendes frem til kolonneleder. Hvis avstanden mellom to eller flere kjøretøy blir for stor, kan lederen sette ned farten.

Kolonneleder kan sende melding til alle deltakere, for eksempel om stans eller justering av hastighet. Deltakerne i kolonnen kan ved et enkelt trykk i appen gi beskjed fremover om at de ikke klarer å henge med, eller at de må stoppe.

Per nå er systemet avhengig kun av GPS-informasjonen fra kjøretøyene i kolonnen. Men det kan fort bli mer avansert enn som så. Prosjektet E8 Borealis prøver ut forskjellig teknologi for innhenting og utveksling av informasjon, som kolonne-appen og andre systemer kan dra nytte av.

Det er som kjent ikke tillatt å bruke mobiltelefon mens du kjører bil. Handsfree-kontroll av appen, for eksempel gjennom talestyring, vil derfor være en del av det videre arbeidet.

Les mer om appen og prosjektet E8 Borealis på Statens Veivesen sine nettsider.

Powered by Labrador CMS