Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ved å analysere navnestatistikker og registre over ulike yrkesgrupper har professor Ernest Abel ved Wayne State University funnet ut at du har større sannsynlighet for å jobbe som lege hvis etternavnet ditt er Doctor eller om dok, doc eller med er del av navnet.
Abel skriver at det vi heter kan definere vår eksistens, og at det finnes flere studier som viser at navnet vårt i ulik grad definerer hva vi driver med.
Fenomenet har fått betegnelsen aptonym.
Én studie viser for eksempel at folk med fornavn som begynner på ”Den”, som Dennis eller Denise, har større sannsynlighet for å bli tannlege (dentist på engelsk).
På samme måte har folk som heter Lawyer til etternavn større sannsynlighet for å bli advokater, ifølge Abels studie.
Det vanligste etternavnet blant legene Abel studerte var Medina og Dockery, og blant advokatene var det Lawrence og Laurence.
Røntgenlege Raymond
Studien til Abel viser også at de første bokstavene i en leges etternavn har sammenheng med hans eller hennes spesialfelt.
For eksempel viser analysen at er det mange radiologer, eller røntgenleger, som heter Raymond.
Abel fant også ut at mange mannlige obstretikere, eller fødselsleger, heter Robert. Etter en gjennomgang av arkiver fant han hele 893 obstetrikere som het Robert, mens bare 278 het Mark.
Anders Barstad ved SSB sier han ikke kjenner til noen lignende studier gjort i Norge, men etter han skrev en sak om fenomenet i Samfunnsspeilet i 2008 fikk han inn noen tips om folk med etternavn som passer uvanlig godt til yrket deres.
Blant navnene han ble tipset om er en fiolinist som heter Buen, en snørydder med navnet Fonn, en meteorolog som heter Blaasvær og en spesialist på kvinnesykdommer som heter Barmen.
I tillegg skal det være en brannmester i Stavanger med navnet Svihus, en ansatt i Sjøfartsdirektoratet som heter Rekve og en rørlegger i Kristiansand som heter Flood.