Golfere ser større hull

Dyktige golfspillere innbiller seg at hullet på greenen er større enn det faktisk er, antyder en ny studie. 

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Enten man heter Tiger Woods, eller går sin første nølende runde, er utfordringen den samme.

Den delen av golfspillet som foregår på greenene, de mest kortklipte områdene på en golfbane, er et kapittel for seg. Av den vanskelige sorten.

Utgangspunktet er såre enkelt; golfballen skal ned i et hull i bakken, som måler 10,8 centimeter i diameter.

Den samme prosendyren gjentas på de samtlige 18 hull en golfbane består av. Men når du står bøyd over ballen med putteren i hendene, starter det psykologiske spillet for alvor.

Nå viser det seg altså at spillere som gjør det bra, ubevisst innbiller seg at hullet er større enn det er. Studien er nettopp publisert i Psychonomic Bulletin and Review journal.

Hull på plansje

I studien gikk først 46 spillere en runde på en golfbane, mens resultatene deres ble notert.

Deretter fikk de se en plansje, der hull med diameter fra 9 til 13 centimeter var tegnet inn.

Spillerne skulle så gjette hvilket hull på plansjen, som best korresponderte med de virkelige hullene på golfbanen.

"Forsker Jessica K. Witt med plansjen hun viste til 46 golfere. De som var flinkest til å putte, var også de som oftest trodde at golfhullet er større enn det i virkeligheten er. (Foto: David Umberger/Purdue University)"
"Forsker Jessica K. Witt med plansjen hun viste til 46 golfere. De som var flinkest til å putte, var også de som oftest trodde at golfhullet er større enn det i virkeligheten er. (Foto: David Umberger/Purdue University)"

Det viste seg at de som gjettet på de største hullene, også var det som hadde levert den laveste scoren på runden  - altså spilt best.

Høna eller egget

- Golfere har uttrykt at når de spiller bra, virker hullene like store som en basketballring. Men på dårlige dager, får de følelsen av at hullet er like lite som en mynt, eller hullet i en smultring.

- Studien viser at det faktisk finnes en slik psykologisk mekanisme, sier psykologiprofessor Jessica K. Witt ved Purdue University i USA.

Om det var høna eller egget, eller snarere hullet eller golfballen som kom først, er hun imidlertid usikker på.

- Man kan spørre seg om golferne treffer bedre fordi de innbiller seg hullet virker større, eller om spillere som er gode, også innbiller seg at hullet er større, sier Witt.

Spiller et puss

Fordi hullene i bakken beviselig ikke endrer størrelse, er det uansett klart at det er persepsjonen, eller tolkningen av den fysiske verden, som spiller golferne et puss.

- Selv om de er fullstendig klar over at hullets størrelse er konstant, blir den fornuftsbaserte oppfatningen påvirket av persepsjonen. Den hevder altså at hullet faktisk varierer i størrelse, sier Witt i en presseomtale av studien.

- Midt i synet

Nå vil hun finne ut om hjernens tøyelige tolkning av golfbanen, kan utnyttes til å gjøre alle litt bedre på golfbanen.

Allerede nå konkluderer hun med at spillere alltid bør holde hullet i bakken midt i synsfeltet.

- Der har øyet flest reseptorer, noe som vil hjelpe spillerne til å se hullet klart og tydelig, og forhåpentlig putte bedre, sier Jessica Witt.

Nå ønsker forskeren å følge golfspillere gjennom en hel sesong.

Målet er å finne ut om oppfatningen av hullets størrelse ikke bare varierer fra spiller til spiller, men også hos den samme spilleren fra dag til dag.

Lenker:

Les saken på hjemmesidene til Purdue University

Studien er publisert i Psychonomic Bulletin and Review journal

Referanse:

Putting to a Bigger Hole: Golf Performance Relates to Perceived Size.
Jessica K. Witt, Sally A. Linkenauger, Jonathan Z. Bakdash & Dennis R. Proffitt. Psychonomic Bulletin and Review journal, juni 2008.

Powered by Labrador CMS