Mensen ødela mye av hekkeløpet for Isabelle Pedersen under VM i Moskva i 2013. Men den første delen av menstruasjonssyklusen kan også hjelpe idrettsutøvere. (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix)

Du trener mer effektivt når du har mensen

Kvinner kan få mer muskler om de trener intensiv styrke tidlig i syklusen, viser svensk studie.

– Jeg hadde mensen og har gått på mye smertestillende de to siste dagene. Du greier ikke å løpe fort når noen stikker deg med kniv i magen, sa den norske idrettsutøveren Isabelle Pedersen til Aftenposten i 2013.

Hekkeløperen hadde sterke menstruasjonssmerter og kom ikke videre i VM i friidrett i Moskva.

– Kroppen jobbet bare fullstendig mot meg, oppsummerte hun overfor NRK.

Pedersen kjente på kroppen det den svenske forskeren Lisbeth Wikström-Frisén har kommet fram til i sin doktorgrad: Kvinners menstruasjonssyklus kan påvirke idrettsprestasjonene deres.

Men forskningsfunnene viser at trening med mensen ikke trenger å være en ulempe. Tvert imot er det tidlig i syklusen at kvinner bygger muskler mest effektivt.

Hopper høyere

Forskeren ved Umeå universitet delte 59 kvinner tilfeldig inn i tre grupper. Kvinnene var veltrente og mellom 18 og 35 år.

To av gruppene skulle drive intensiv styrketrening av beina, fem dager i uka i fire måneder. En kontrollgruppe skulle trene jevnt tre ganger i uka uten å ta hensyn til menstruasjonssyklusen.

Mens den første gruppa økte innsatsen i de to første ukene – inkludert dagene med mensen, trente den andre gruppa mest de to siste ukene av syklusen.

Gruppa som trente tidlig i syklusen, presterte klart bedre enn de som trente de to siste ukene.

De ble sterkere i beina, fikk mer muskelmasse og klarte å hoppe høyere enn før.

Den andre gruppa fikk ingen slike effekter av styrketreningen.

Mer muskler

Kontrollgruppa som trente jevnt og trutt, ble også sterkere og hoppet høyere. Men disse deltakerne fikk ikke mer muskelmasse.

Derfor er det mest effektivt å trene hardt de første to ukene av menstruasjonssyklusen dersom du vil bygge muskler i beina, konkluderer den svenske forskeren.

Lignende erfaringer har Stacy Sims, legen til det amerikanske programmet for kvinnelige banesyklister (USA Cycling Women’s Track Endurance Program).

Hun forteller til nettstedet Health.com at noen kvinner faktisk kan få mer ut av intensiv intervalltrening når de har mensen.

Hormoner påvirker

Når du trener styrke, er det viktig med variasjon i treningsopplegget slik at du ikke blir overtrent. Du kan ikke trene like hardt hele tida. For kvinner kan det altså være lurt å tilpasse hardtreningen etter menstruasjonssyklusen, ifølge Lisbeth Wikström-Frisén.

Hun fant ingen negative konsekvenser av å trene på noen av de tre måtene hun testet.

Wikström-Frisén tror hormonvariasjoner er årsaken til at det virker bedre å trene tidlig enn seint i syklusen, noe også andre forskere har kommet fram til før henne. Østrogen ser ut til å legge til rette for muskelstyrke, og kvinner har mer østrogen i kroppen i de to ukene fram mot eggløsning.

Det var tilsynelatende ingen forskjeller mellom kvinner som gikk på p-piller og ikke. Men disse undergruppene ble for små til å kunne sammenlignes på en skikkelig måte. Det var i det hele tatt vanskelig å holde på kvinnene gjennom hele forskningsperioden. Flere deltakere falt fra studien underveis.

Forsker lite på kvinners trening

Det forskes lite på kvinnelige idrettsutøvere nettopp på grunn av mensen, hevder noen forskere.

Det blir så mye krøll når studier av fysiske prestasjoner må ta hensyn til at hormoner og smertenivåer forandrer seg i løpet av syklusen, ifølge NRK.

Lisbeth Wikström-Frisén mener det sparsomme kunnskapsgrunnlaget gjør det vanskelig å vite hvordan kvinner skal gå fram for å få mest mulig ut av treningen.

«I dag vet vi veldig lite om hvordan kvinnelige kjønnshormoner kan påvirke trening, og ved treningsplanleggingen tas det ingen hensyn til hvor i menstruasjonssyklusen kvinner befinner seg», skriver hun i doktoravhandlingen.

 

Referanse:

Lisbeth Wikström-Frisén: Training and hormones in physically active women with and without oral contraceptive use. Doktoravhandling i idrettsmedisin ved Medicinska fakulteten, Umeå universitet 2016.

Powered by Labrador CMS