Barn er mer aktive enn før

Fjerdeklassinger i Oslo har et høyere aktivitetsnivå nå enn for enn for fem år siden, viser studier utført av Norges idrettshøgskole.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Funnene står i relativt skarp kontrast til den generelle oppfatningen om at dagens barn er mer passive - på grunn av alt fra fjernsyn til dataspill og foreldre som kjører dem alle steder.

Vi har blitt servert undersøkelser som viser at barna blir fetere, slappere og mer klumsete. Bekymrede eksperter har stått frem og ment at det skyldes at barna er mindre fysisk aktive enn før.

To studier som er presentert på Idrettsmedisinsk høstkongress denne helgen, slår hull på oppfatningen om at alt var så mye bedre før, de tyder på at barna ikke blir mindre aktive, skriver Aftenposten.

Fjerdeklassinger

Funnene er gjort på bakgrunn av to studier utført på fjerdeklassinger fra ni Osloskoler i 2000 og 2005.

I 2000 ble 410 fjerdeklassinger gitt et akselerometer som skulle vise hvor aktive de var i løpet av to ukedager og to helgedager.

Fem år senere ble 449 elever fra de samme skolene testet på samme måte.

Doktogradsstudier

- De Oslo-barna vi har undersøkt, er mer aktive enn tilsvarende gruppe som ble testet på akkurat samme måte for fem år siden, sier doktorgradsstipendiat Elin Kolle til Aftenposten.

Sammen med Jostein Steene-Johannessen har hun tatt doktorgraden om fysisk aktivitet og barn.

Resultatene fra studiene ble presentert på Idrettsmedisinsk høstkongress som gikk av stabelen på Hamar 2. - 5. november.

De aktive blir mer aktive

Elevene som deltok fjorårets undersøkelse hadde et høyere aktivitetstall enn elevene som gikk i fjerdeklasse I 2000. I 2005 var tallet 833 mot 778 i 2000.

- Ingen er blitt mindre aktive, men det er de gruppene som var mest aktive for fem år siden som har økt aller mest og har blitt enda mer aktive. Stadig er også guttene mer enn aktive enn jentene. Vi ser også at endringene er kommet I helgedagene. I ukedagene er aktivitetsnivået det samme som det var for fem år siden, sier Kolle.

Lenke:

Aftenposten:Barn rører mer på seg

Powered by Labrador CMS