Spør en forsker: Hvorfor står eldre mennesker tidlig opp?
De fleste har opplevd at eldre medlemmer av familien står opp lenge før de andre. Hvorfor er det slik, vil en leser vite.
Anne MarieLykkegaardjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Råd for god søvn:
Vær fysisk og sosialt aktiv.
Ikke drikk alkohol.
Dropp kaffen etter kveldsmaten.
Kilde: Poul Jennum
Fakta
Det er fire stadier under søvnen, men særlig tredje stadium avgjør om man sover godt. Dette stadiet er den dype søvnen, hvor kroppen blir restituert.
Mengden av den dype søvnen faller med alderen.
Mengden av drømmesøvnen, som er fjerde stadium, reduseres også.
Klokken er ni om morgenen, det er helg, og du ligger fortsatt under dyna. Ute på kjøkkenet er frokosten for lengst ryddet av veien, og besteforeldrene dine er allerede i gang med dagens gjøremål.
De fleste har en eller annen gang vært i en lignende situasjon.
«Hvorfor står de eldre så tidlig opp?» spør leser Pia Strandgaard.
En time mindre
– Vi bruker søvn til å restituere kroppen og lagre minner, og det slutter vi ikke med bare fordi vi blir eldre. Vi trenger å restituere oss gjennom hele livet, sier Poul Jennum, som er klinisk professor og overlege ved Institut for Klinisk Medicin, Neuro- og Sansefag ved Glostrup Hospital i Danmark.
Han forklarer at tiden vi trenger til restitusjon stiger og faller gjennom livet, men søvnbehovet er generelt litt lavere når vi blir eldre.
– Søvnbehovet faller med om lag en time gjennom seniorårene. Det skyldes endringer i hjernen og kroppen, sier Jennum.
Kjemiske prosesser
Men hva er det som gjør at vi på våre eldre dager står opp tidligere?
Professor Morten Møller ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Nevropsykologisk laboratorium i København forsker også på søvn.
Han avviser at eldre mennesker står opp tidligere enn andre.
– Jeg tror ikke det stemmer, men det er mange eldre som våkner i løpet av natten, sier han, sier Møller, som er professor
– Vi vet faktisk ikke hva som bestemmer søvnbehovet. Vi kan fortsatt ikke måle noen fysiologiske og biokjemiske prosesser som restitueres under søvn, sier Møller.
Atferd styrer søvnen
Poul Jennum er enig i at mengden av den dype søvnen faller med alderen. Det innebærer at man lettere våkner gjennom natten. Men han holder fast i at det er forskjellige faktorer som gjør at de står tidligere opp.
Det er imidlertid ikke bare kjemiske prosesser og hjerneaktivitet som bestemmer når vi står opp.
– Mange eldre legger seg tidlig. De gidder ikke være oppe hele natten, sier Jennum.
Det skyldes gamle vaner, mener Margrethe Kähler som arbeider hos Ældre Sagen, en forening som jobber for å bedre forholdene til eldre i Danmark.
Annonse
– Jeg er sikker på at for mange mennesker er det en vane at man står tidlig opp på grunn av sitt tidligere arbeid. Og det har lagt spor i hjernen, sier Kähler, som er sjefskonsulent i samfunnsanalyse hos Ældre Sagen.
Hun har ofte kontakt med eldre mennesker, som hun blant annet snakker med om søvn:
– Eldre mennesker lever typisk et mer stille liv, hvor det for eksempel er plass til en middagslur. Da vil du automatisk våkne tidligere.
Normer bekymrer de eldre
– Det er en stilt opp en norm om at vi skal sove åtte timer for å være uthvilt, og det kan være enormt stressende. Det kan til syvende og sist gjøre at folk føler seg syke fordi de avviker fra «normalen», forklarer Karen Munk, som er førsteamanuensis ved Institut for Kultur og Samfund, hvor hun blant annet forsker på alderdommens psykologi.
Frustrasjonen over at man ikke får sove i åtte timer, er noe hun ofte møter i arbeidet sitt.
– Når man blir gammel, så har man med seg normer fra tidligere, og mange blir overrasket over at man ikke nødvendigvis trenger å sove åtte timer for å være uthvilt, sier hun.
OK å stå tidlig opp
Søvnekspertene bekrefter altså at de eldre menneskene faktisk står tidligere opp. Og det er både biologi og atferd som bestemmer det.
Søvnforsker Poul Jennum forsikrer også at det ikke er farlig at man våkner tidlig.
– Det er normalt at man våkner litt tidligere, og det er normalt at man våkner litt flere ganger om natten. Man skal heller tilpasse hverdagen sin til det og ikke gjøre det til et problem, sier han.