Søvnmangel har blitt kalt en av de store folkesykdommene i det moderne samfunnet. TV-skjermer, dataskjermer, mobiler og nettbrett gir mange gode unnskyldninger for å ikke legge seg rolig under dyna med lyset av.
Nå har en amerikansk og en sør-afrikansk forskergruppe undersøkt sovemønsteret til flere forskjellige urfolk fra land sør for ekvator: Namibia, Tanzania og Bolivia.
Disse menneskene lever i et helt annet miljø enn oss. Det er ingen elektriske lys, og urfolket er eksponert for elementene gjennom hele året. Alle folkegruppene levde som jegere og sankere.
På tross av de dramatiske forskjellene mellom vår og deres livsstil, var det ingen store forskjeller i søvnmengde. Alle sammen sov mellom 5,7 og 7,1 timer om natten, omtrent like mye som moderne mennesker. Den gjennomsnittlige nordmannen sover mellom 7 og 7,5 timer, ifølge en norsk studie.
– Siden det samme mønsteret dukket opp i tre forskjellige grupper på helt forskjellige steder, ser dette ut som et naturlig søvnmønster, sier Jerome Siegel ved Universitetet i California til National Geographic.
Urfolket hadde også stort sett samme døgnrytme: De la seg rundt tre timer etter at solen hadde gått ned, og våknet rett før soloppgang. De fleste søkte også ly på ettermiddagen, så de fikk mest lyseksponering i morgentimene. Lyseksponering henger også tett sammen med døgnrytme.
Forskerne så også at temperaturen kan spille en stor rolle i reguleringen av søvnlengde. Søvnmønsteret hang nært sammen med hvor kaldt det var, i hvert fall hos to av folkgruppene.
Forsøkspersonene sovnet noen timer etter solnedgang, da temperaturene begynte å falle. Men de fleste våknet omtrent da temperaturen var på sitt laveste, rett før soloppgangen. Det var bare én av gruppene som sto opp etter soloppgang, og det var bare om sommeren.
Noen av folkegruppene levde langt nok sør til at det var stor forskjell på sommer- og vintertemperaturer. Når det var kaldere, sov folk rundt en time lenger.
Forskerne tror at temperatur, sammen med hvor mye lys set er, kan være viktig for søvnregulering hos mennesker. Den naturlige eksponeringen for temperaturen rundt oss har blitt borte i det moderne samfunnet, siden vi har tette hus og kunstig oppvarming.
Forskerne spekulerer i om vi får bedre søvnkvalitet ved å rekonstruere temperatursvingningene som vi hadde møtt hvis moderne mennesker hadde vært mer eksponert for naturen.
Forskerne har sett på et lite utvalg av urfolk som lever i mer sørlige strøk, men de tror at de kan si noe generelt om det menneskelige søvnmønsteret.
Annonse
Søvnkvaliteten har ikke blitt undersøkt i denne studien, så den sier ikke noe om de sover bedre eller dårligere enn oss. Nordmenn har ikke spesielt gode søvnvaner, som også kanskje gjør at vi har dårlig søvnkvalitet.