Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et amerikansk prosjekt som så på sammenhengen mellom sollys og kognitiv funksjon hos deprimerte, fant en sterk sammenheng mellom dem.
De kognitive funksjonene er det som har med fornuft, sansning, og tenkning å gjøre, i motsetning til følelser og motivasjon.
Forskerne brukte værdata fra NASAs satellitter til å måle sollyset over ulike områder i USA, og så på data fra over 14 000 mennesker for å se om det var noe samsvar.
Studien er publisert i open access-tidsskriftet Environmental Health.
- Lite sollys gir nedsatte kognitive funksjoner
Forskerne skriver at dette er første gang sollysets påvirkning på kognitiv funksjon hos deprimerte studeres i en så stor studie. Lignende studier har blitt gjort før, men da på dyr eller på små grupper med mennesker.
- Vi så at blant pasienter med depresjon, så har lite sollys sammenheng med en mye høyere risiko for nedsatte kognitive funksjoner, sier Shia Kent fra University of Alabama i en pressemelding.
Forskerne vurderte pasientenes kognitive funksjon ved å måle blant annet korttidsminne og tidsfølelse.
Lys påvirker hormoner
Forskerne skriver at lys ikke bare påvirker reguleringen av signalhormonet serotonin og søvnhormonet melatonin, men også blodomløpet i hjernen, som igjen har sammenheng med kognitive funksjoner.
De skriver videre at studier av voldelige drap, selvmord, og aggressiv adferd viser at årstider har stor betydning, og at slike hendelser når en topp på våren en gang. De hevder at disse toppene har sammenheng med mengden sollys.
Det har tidligere blitt vist at serotonin og melatonin har innvirkning på lidelser som Alzheimers, Parkinsons og søvnløshet.
USA er et stort land, med enorme variasjoner i sollys og temperatur, men disse forskjellene tok forskerne høyde for i sin analyse.
Norsk professor kritisk
Vidje Hansen, professor i psykiatri ved Universitetet i Tromsø, synes forskernes konklusjoner høres tvilsomme ut.
Han har selv gjennomført flere studier av sollysets og årstidenes sammenheng med depresjon, og mener vinterdepresjon er en konstruert lidelse. Hansen er også svært kritisk til metodene som brukes i dette forskningsfeltet.
Annonse
- Et av problemene i vinterdepresjonstradisjonen er at det brukes instrumenter som måler depresjon, men disse fanger opp værsjuke, ikke depresjon som trenger behandling, sier han til forskning.no.
Trøtt og tappet for energi
Hormonet melatonin virker søvndyssende, og lysmangel påvirker melatoninproduksjonen, og kan derfor forstyrre søvnmønsteret.
Det gjør at man kan oppleve at man ikke blir trøtt om kvelden, og fordi man fortsatt må stå opp like tidlig om vinteren, blir man trøtt og tappet for energi dagen etterpå, forklarer Hansen i en tidligere artikkel i forskning.no.
- Det kan oppleves tungt, men det er ikke så ille at man trenger å gå til legen.
Italienere mer deprimerte enn nordlendinger
En studie gjort av Hansen, i samarbeid med italienske forskere, som kommer på trykk i tidsskriftet Epidemiologia e psichiatria sociale til høsten, sammenlikner forekomster av depresjon blant studenter i Nord-Italia og Nord-Norge.
Resultatene viser tydelig at italienerne opplever sterkere humørsvingninger i forhold til årstidene enn det tromsøværingene gjør. Til tross for mørketiden er dermed ikke nordlendinger mer plaget av depresjon enn de er ved Middelhavet.
Forskerne har også sett at Mai ses på den verste måneden for tromsøværinger, noe som tyder på at dårlig vær om sommeren gjør at folk føler seg mer nedstemt enn de gjør under mørketiden.