Annonse

Spesielle opplevelser gjør oss ensomme

Samtalen glir lettere om det vi har felles.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har vært i Himalaya, og kan nesten ikke vente til du får møte vennegjengen og fortalt om eksotiske møter med buddhistmunker og den livsfarlige bilturen over Khunjerab-passet.

Risikoen er stor for at du blir skuffet. Dine eksotiske opplevelser blir en stopper, viser amerikansk forskning. Hvis du vil være med i praten, er det bedre å dele slikt som alle i gruppen har opplevd.

Følte seg utafor

Forskerne gjorde eksperimenter på 17 grupper, hver med fire forsøkspersoner. Tre i firergruppa fikk se en gjennomsnittlig god tegnefilm, mens den fjerde fikk en mer unik og spesiell opplevelse: En toppvurdert video av en tryllekunstner.

Alle fikk vite hvilke tre som hadde sett den halvgode videoen, og hvem den ene heldige utvalgte var som hadde sett toppvideoen. Så ble de satt sammen for å snakke om opplevelsen.

Det viste seg at den heldige utvalgte ikke var så heldig likevel, men tvert imot følte seg mer utafor i samtalen enn de tre som kunne dele opplevelsen av den middelmådige videoen.

Trodde de ville føle seg bedre

Hold de spesielle opplevelsene for deg selv, antyder amerikansk forskning. Utsikten fra Karakoram-veien gjennom Himalaya gjør deg kanskje ikke til festens midtpunkt likevel. (Foto: Jialiang Gao, Wikimedia Commons, GFDL/CC-by-sa-3.0)

Hvorfor fortsetter da folk å komme med sine ekstraordinære historier? Et annet forsøk viser at vi feilaktig tror at vi får uttelling for dem.

I dette forsøket spurte forskerne om hva deltakerne trodde på forhånd. De forutså feilaktig at de som hadde hatt en spesiell opplevelse ville føle seg bedre, også i samtalen etter forsøket.

- Unngå spesielle opplevelser

Studien viser at vi bør bli mer bevisste hvilke opplevelser vi deler med andre, mener Gus Cooney fra Harvard University, som samlet og analyserte data i studien.

Han mener også at vi bør tenke gjennom hva slags opplevelser vi skaffer oss. Eksklusive opplevelser kan gi oss en god følelse når de skjer, men kan seinere gi oss problemer, mener han.

- Hvis en opplevelse gjør deg til en som ikke har noe til felles med andre, så vil den ikke gjøre deg lykkelig på lang sikt, uansett hvor god den var, sier han i en nyhetsmelding fra Psychological Science, tidsskriftet der studien er publisert.

Lenke og referanse:

Trying to Share Our “Epic” Moments May Leave Us Feeling Left Out, nyhetsmelding fra Association for Psychological Science

Gus Cooney et.al: The Unforeseen Costs of Extraordinary Experience, Psychological Science, 1.oktober 2014, doi: 10.1177/0956797614551372 (abstract)

Powered by Labrador CMS