Natur gjør oss snillere

Etter en smule kontakt med naturen bryr vi oss mer om samfunnet og vennene våre, mener amerikanske forskere. Vi blir til og med mer gavmilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Man skulle kanskje tro at nærkontakt med naturen ville appellere til våre indre villmenn og villdamer, og gjøre oss barske og usosiale. Men den gang ei, ifølge Netta Weinstein og kollegaene ved University of Rochester.

Etter å ha utsatt 370 frivillige for bilder av enten naturlige eller menneskeskapte miljøer, konkluderer forskerne med at naturmiljøene ser ut til å gjøre bedre folk av oss.

Selv potteplanter på kontoret gjorde deltagerne i forsøket mer sosiale og sjenerøse.

- Vi blir påvirket av omgivelsene våre på måter vi ikke er klar over, sier Weinstein i ei pressemelding fra University of Rochester.

- Folk burde benytte mulighetene de har for å komme seg bort fra menneskebygde omgivelser, og omgi seg med planter og ting og bilder fra naturen når de er inne.

Bybilder og naturfoto

Ifølge pressemeldinga finnes det flere studier som tyder på at natur er bra for oss. En smule nærkontakt med buskas eller annen biologi ser ut til å gjøre oss friskere, lykkeligere og mindre stressede.

De amerikanske forskerne ville finne ut om naturen også påvirker måten vi forholder oss til menneskene rundt oss på.

Her er to av bildene - et bylandskap og et naturlandskap - som ble brukt i forsøket. (Foto: University of Rochester)

De satte opp tre forsøk hvor deltagerne skulle fordype seg i fire ulike bilder på en dataskjerm. Bildene ble stående i to minutter, og de frivillige skulle både studere fargene og strukturene i bildet og forestille seg lyder og lukter som kunne følge med.

Halvparten av deltagerne fikk se bygninger, veier og andre bylandskaper, mens resten studerte bilder av naturlige landskaper som innsjøer eller ørkener. Ellers hadde forskerne sørget for at fotoene i de to kategoriene lignet hverandre når det gjaldt farger, kompleksitet, lys og utseende forøvrig.

Forskerne lagde også et forsøk hvor de frivillige måtte gjøre oppgaver i et kontormiljø enten med eller uten potteplanter.

Samfunn og mennesker viktigst

Etter alle eksperimentene svarte deltagerne på spørsmål hvor de skulle vurdere viktigheten av fire aspekter av livet: Rikdom, berømmelse, forhold til de nærmeste og streben etter å skape et bedre samfunn.

Resultatene var ikke til å ta feil av.

Alle de fire forsøkene viste at deltagerne som ble utsatt for potteplanter eller naturbilder verdsatte samfunnet og nærhet til menneskene rundt seg mer enn de tidligere hadde gjort. Og jo mer engasjert de hadde vært i naturbildene, jo større var effekten.

De som derimot hadde fordypet seg intenst i bybildene, syntes rikdom og berømmelse var viktig.

Men det som kanskje overrasket forskerne mest var at naturgruppene ble mer gavmilde.

Sjenerøse naturtittere

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Forskerne hadde lagd en finurlig test. Etter forsøket fikk deltagerne utdelt en premie på fem dollar. De kunne velge mellom å beholde pengene selv eller å gi dem bort til en annen anonym deltager. I så fall ville mottageren få nye fem dollar i tillegg.

Mottageren kunne igjen velge å beholde alt selv, eller å returnere de opprinnelige fem dollarene til giveren. På denne måten kunne ikke giveren vinne noe ekstra på å gi bort gevinsten, og i verste fall miste pengene.

Likevel var noen villige til å donere femmeren sin. Og tendensen så ut til å være avhengig av bildene som var blitt vist. Deltagere som hadde sett naturbilder var ofte gavmilde, og jo mer de hadde fordypet seg i bildene, dess mer sannsynlig var det at de ville gi fra seg premien.

I kontakt med oss selv

Det kan nok være mange grunner til at naturen ser ut til å gjøre oss en smule mjuke, men forskerne tror faktisk at urmennesket i oss kan ha en knokkel med i spillet.

Det viste seg nemlig at deltagerne som fikk se på naturbilder hadde en større tendens til å føle at de kunne være seg selv.

Kanskje naturen hjelper folk med å komme i kontakt med sine sanne selv, spekulerer Andrew Przybylski, en av de andre forskerne bak undersøkelsen.

Og det ligger i sakens natur at våre sanne selv orienterer seg mot fellesskapet, siden menneskene utviklet seg i jeger- og samlersamfunn som baserte overlevelsen på gjensidig samarbeid, sier han ifølge pressemeldinga.

Forskerne mener resultatene av undersøkelsen viser hvor viktig det er å skape grønne flekker i bymiljøene.

Og sånn på det personlige planet kan vi kanskje bruke resultatene til å avgjøre hvor vi skal ta med mamma og pappa når vi skal spørre om penger til moped. Den eneste mulige kjeppen i hjulet er at skauen kan gjøre oss selv så snille at vi ikke får oss til å gnåle om gryna…

Referanse:

Netta Weinstein , Andrew K. Przybylski & Richard M. Ryan , Can Nature Make Us More Caring? Effects of Immersion in Nature on Intrinsic Aspirations and Generosity, Personality and Social Psychology Bulletin, vol. 35, nr. 10, s. 1315-1329, 2009.

Lenke:

Pressemelding fra University of Rochester
 

Powered by Labrador CMS